Stiri de ultima ora

CEO-ul Chevron plănuiește o revizuire a structurilor de producție ale gigantului american

CEO-ul Chevron plănuiește o revizuire a structurilor de producție ale gigantului american
International
Michael Wirth, directorul executiv al Chevron, plănuiește schimbări majore la a doua cea mai mare companie americană de petrol și gaze ce implică reducerea costurilor operaționale și eficientizarea operațiunilor în scopul îmbunătățirii marjelor de profit, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Wirth, care a preluat conducerea companiei în urmă cu 21 de luni, intenționează să spargă masivul grup ce derulează operațiunile din upstream ale Chevron în unități individuale care să se concentreze pe petrol și gaze de șist, gaz natural lichefiat (LNG) și active din ape de mare adâncime, potrivit unor surse apropiate planurilor.

Chevron se numără printre cele mai performante dintre marile companii petroliere, dar gigantul american încearcă acum să se pună la adăpost în fața unei slăbiri a activității din sectorul petrolului și gazelor de șist ce a afectat deja alte mari companii din domeniu. Compania se confruntă cu provocări în ceea ce privește câmpurile sale de șist care necesită investiții constante pentru a menține o creștere a producției.

Toate modificările de structură nu au fost încă aprobate, spune una dintre surse.

"Compania evaluează proactiv modelele și structurile operaționale existente pentru a poziționa mai bine Chevron pentru competiție și pentru a câștiga în orice mediu", a declarat Kent Robertson, purtătorul de cuvânt al Chevron.

Planul lui Wirth se va concentra în mod special pe eficientizarea costurilor din operațiunile upstream de la Chevron, care furnizează 90% din profitul companiei.

În condițiile în care așteptările sunt că prețul petrolului din SUA va rămâne sub 60 de dolari/baril pentru o perioadă îndelungată, „toți, nu doar Chevron, își vor revizui structura cu un ochi asupra reducerii costurilor”, spune Jennifer Rowland, analist la Edward Jones.

Noua structură va include o unitate ce se va concentra pe activele sale de șist, unitate similară cu cele ale rivalilor Exxon Mobil Corp și British Petroleum Plc. În aprilie, Exxon și-a comasat șapte din unitățile sale în trei pentru a coordona mai bine producția cu unitatea ce se ocupă cu logistica și cu cea de rafinare.

Schimbările propuse la Chevron ar putea duce la eliminarea în timp a câtorva sute de posturi în urma unei tăieri efective sau a unei consolidări a grupurilor tehnologice de producție, au mai spus sursele.

Producția petrolului și gazelor de șist, care nu exista în portofoliul Chevron în urmă cu 10 ani, va constitui aproximativ 27% din producția totală de hidrocarburi până în 2023. Chevron a investit masiv în Bazinul Permian, cel mai important perimetru de hidrocarburi de șist din SUA, și se așteaptă ca investiția să înceapă să genereze profit începând cu anul viitor.

Activitatea de explorare și producție a Chevron a adus companiei un câștig de 2,7 miliarde de dolari în ultimul trimestru, în scădere față de 3,4 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, evoluție apărută pe fondul scăderii prețurilor la petrol și gaze.

Compania a avertizat recent cu privire la o umflare masivă a costurilor de la proiectul său gigant din câmpul petrolier Tengiz din Kazahstan. Se estimează că costurile globale cu proiectul vor crește cu 25% până la 45,2 miliarde dolari, iar nota de plată a Chevron ar fi undeva la aproximativ 4-5 miliarde dolari.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus