Stiri de ultima ora

Ce este “Războiul cârnaților” și de la ce a pornit

Ce este “Războiul cârnaților” și de la ce a pornit
International
"Războiul cârnaților" este cel mai recent conflict post-Brexit între UE și Marea Britanie. Foto: Getty Images

Din articol

Cârnații din Marea Britanie ar putea fi în curând interziși în Irlanda de Nord. Este o consecință a unei părți din Brexit, numită protocolul Irlandei de Nord și care afectează comerțul cu produse din carne importate de această țară din Marea Britanie. Problema a fost denumită “războiul cârnaților” de către presa britanică, care explică cum s-a ajuns aici.

De când Marea Britanie a finalizat ieșirea sa greoaie din UE anul trecut, relațiile cu Bruxelles s-au deteriorat și mai mult, ambele părți acuzându-se reciproc de rea credință în ceea ce privește parte din acordul lor comercial care reglementează mișcările de bunuri către Irlanda de Nord, potrivit Reuters .

Miercuri, conflictul a trecut la un alt nivel, Marea Britanie declarând că ar putea extinde din nou o perioadă de grație pentru introducerea controalelor asupra unor bunuri. UE transmitea că ar putea avansa acțiunea sa în instanță, un pas care s-ar putea sfârși în impunerea de tarife și cote.

În ultima rundă de discuții, ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, s-a întâlnit cu comisarul european vicepreședinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, în Londra, pentru a încerca să rezolve diferendele privind protocolul din Irlanda de Nord.

Ce este Protocolul Irlandei de Nord și de ce afectează cârnații

Din cauza Brexit, Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) nu mai intră sub jurisdicția legilor UE. Însă, Irlanda de Nord trebuie să facă acest lucru, pentru că împarte o graniță pe pământ cu Republica Irlanda, care este membru UE.

Cârnații sunt implicați pentru că regulile de siguranță aliementară ale UE nu permit produselor reci din carne să intre în piața unică din state care nu sunt membre, precum Regatul Unit, potrivit BBC .

Însă, o perioadă de grație de șase luni a fost impusă din ianuarie acolo unde regulile nu se aplică. Iar, în condițiile protocolului, aceasta se termină la sfârșitul lunii iunie.

Secretarul pentru Mediu al Regatului Unit, George Eustice, a declarat pentru BBC că UE trebuie să explice de ce vânzările de cârnați către Irlanda de Nord ar trebui să înceteze. “Nu au oferit o explicație satisfăcătoare de ce cred ei că este o problemă”, a spus acesta.

În timpul negocierilor pentru Brexit, toate părțile au căzut de acord că protejarea acordului de pace nord-irlandez (Acordul din Vinerea Mare) este o prioritate absolută.

A însemnat păstrarea frontierei pe pământ dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord deschisă și evitarea unei noi infrastructuri precum camere și puncte de control la frontieră.

Acest lucru a fost ușor de menținut când atât Irlanda de Nord cât și Republica erau parte din UE. Însă, un nou acord a fost necesar după Brexit, pentru că UE impune ca anumite bunuri să fie inspectate atunci când ajung dintr-o țară non-UE, în vreme ce unele produse nu sunt admise deloc la intrare.

Așa că UE și Regatul Unit au negociat Protocolul din Irlanda de Nord, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2021.

În cadrul protocolului, Irlanda de Nord continuă să respecte multe reguli UE. Aceasta înseamnă că frontiera o pot trece camioane fără a fi verificate.

Însă, Anglia, Scoția și Țara Galilor nu mai respectă acele reguli, ceea ce duce la o “graniță” reglementată între Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Inspectarea produselor are loc la porturile din Irlanda de Nord și, de asemenea, trebuie completate documente vamale.

Acest lucru a atras critici că a fost creată efectiv o frontieră pe Marea Irlandei.

Unele produse alimentare ce intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie – precum carnea înghețată, laptele, peștele și ouăle – trebuie să fie monitorizare pentru a asigura standardele UE.

Trebuie să treacă printr-un punct de control la frontieră, unde documentele sunt verificate și unele inspecții fizice au loc.

Separat față de perioada de grație de șase luni pentru cărnuri reci, supermarketurilor le-au fost acordate o perioadă de grație de trei luni unde regulile de control al produselor alimentare, precum laptele și ouăle, nu erau aplicate. Aceasta a fost aplicată pentru a le acorda timp să se adapteze și să asigure stocurile necesare.

Însă, au existat și întreruperi la începutul anului cu anumite tipuri de produse proaspete ce lipseau de pe rafturi.

În martie, Regatul Unit a decis singur să extindă perioada de grație până în octombrie și a anunțat ulterior acțiuni similare, pentru a face mai ușor comerțul cu pachete și plante din Marea Britanie către Irlanda de Nord.

UE a declarat anterior că decizia Regatului Unit de a extinde perioada de grație încalcă legislația internațională. Și a lansat o acțiune în instanță care s-ar putea încheia cu amenzi mari față de Regatul Unit, impuse de Curtea de Justiție a UE.

Unioniștii se opun ferm controalelor, din cauză că nu vor ca Irlanda de Nord să fie tratată diferit de restul Regatului Unit. Un grup chiar a scris premierului să-și retragă sprijinul pentru „Acordul de pace din Vinerea Marea”.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus