Stiri de ultima ora

Câştigător surpriză în alegerile legislative din Antipozi: premierul Scott Morrison i-a felicitat pe „australienii tăcuţi“

Câştigător surpriză în alegerile legislative din Antipozi: premierul Scott Morrison i-a felicitat pe „australienii tăcuţi“
International
Coaliţia conservatoare aflată la guvernare în Australia a produs sâmbătă surpriza şi i-a învins miraculos pe laburişti în alegerile legislative, scrie AFP.

„Mereu am crezut în miracole. Ce formidabilă este Australia!“, s-a felicitat pentru victorie premierul Scott Morrison în faţa unor susţinători de-ai săi reuniţi la Sydney.

El i-a felicitat pe „australienii tăcuţi“.

„Este clar că Partidul Laburist nu va fi în măsură să formeze viitorul guvern“, a declarat liderul laburist Bill Shorten, la Melbourne.

El a anunţat că l-a sunat pe adversarul său politic pentru a-l felicita pentru victorie şi va demisiona de la conducerea partidului.

Potrivit ABC, coaliţia lui Morrison a câştigat la limită, contrazicând toate sondajele.

Condiţionaţi de obligativitatea votului, aproximativ 17 milioane de australieni s-au prezentat sâmbătă la urne pentru a-şi alege deputaţii.

Primele rezultate arată un electorat fracturat, cu mici partide populiste şi de extrema dreaptă ajunse în postura de a influenţa decizii.

Potrivit lui Anthony Ching, un simpatizant al taberei liberale, rezultatele sunt „de necrezut“. „Toată lumea se aştepta la înfrângerea noastră“, afirmă el.

Ajuns la putere în august după un puci intern în Partidul Liberal din Australia, Scott Morrison răsuflă uşurat. El a fost lăsat singur la apărara bilanţului. Mai mulţi miniştri au refuzat să se implice, în timp ce alţii s-au ţinut la distanţă.

Dar el s-a lansat într-o campanie negativă şi a beneficiat de sprijinul organelor de presă ale magnatului Rupert Murdoch. S-a adresat mai ales alegătorilor vârstnici şi înstăriţi, care s-au arătat îngrijoraţi de unele idei ale laburiştilor de a elimina anumite nişe fiscale pentru a face rost de bani pentru programe de educaţie, sănătăte şi mediu.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus