Stiri de ultima ora

Brexit: Negocierile sunt acum la Londra, între parlament şi guvern

Brexit: Negocierile sunt acum la Londra, între parlament şi guvern
International
Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat luni că europenii au făcut propuneri pentru a scoate discuţiile privind Brexit-ul din impas şi că negocierile au loc acum între guvern şi deputaţii britanici, relatează AFP.

Actualizat: 11.03.2019 - 14:04

Am făcut propuneri constructive pe care le-am reamintit vineri , a declarat Barnier la sosirea sa la o reuniune cu ambasadorii a 27 de state membre ale UE la Bruxelles. Am discutat tot weekend-ul, iar acum discuţiile, negocierile, sunt între guvernul de la Londra şi parlamentul de la Londra , a adăugat el.

Europenii cred că au atins limita concesiilor pe care le puteau face guvernului britanic pentru a-i permite să-i convingă pe deputaţii săi să sprijine tratatul negociat între Londra şi Bruxelles, în cursul unor voturi decisive prevăzute în această săptămână.

Barnier a prezentat vineri seara, într-o serie de postări pe Twitter, ultimele propuneri europene. El a subliniat îndeosebi faptul că UE este gata să dea o valoare constrângătoare din punct de vedere juridic unor angajamente luate deja într-o scrisoare co-semnată de către preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene.

Este vorba de garanţii referitoare la caracterul temporar al backstop-ului (plasa de siguranţă irlandeză), un mecanism al tratatului de ieşire din UE propus pentru a evita revenirea la o frontieră între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, în scopul de a menţine acordurile de pace din 1998.

Destinat să fie aplicat doar ca ultim recurs, dacă nici o altă soluţie nu este găsită, el ar menţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept o capcană ce i-ar menţine sunt umbrela UE în pofida Brexit-ului. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să iasă în mod unilateral.

La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că va face tot posibilul pentru a negocia după Brexit o viitoare relaţie comercială cu Londra care va face inutile controalele la frontiera irlandeză şi deci backstop-ul ar fi inutil.

Discuţii tehnice au avut loc tot weekend-ul la Bruxelles în încercarea de a găsi un compromis, dar fără succes. Aceste discuţii nu au fost încă reluate luni, a indicat o sursă europeană.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus