Stiri de ultima ora

Brexit. Boris Johnson, acuzat că vrea să transforme regatul într-un ”stat paria” şi să se considere ”deasupra legii”

Brexit. Boris Johnson, acuzat că vrea să transforme regatul într-un ”stat paria” şi să se considere ”deasupra legii”
International
Londra şi-a apărat miercuri voinţa de a reveni asupra unor angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul Brexitului, asumându-şi o încălcare a dreptului internaţional şi provocând furia europenilor, într-un moment critic al negocierilor cu privire la viitoarea relaţie a Regatului Unit cu Cei 27, relatează AFP.

 La peste şapte luni de la ieşirea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE),, tensiunile cresc între cele două părţi, care ar urma să se pună de acord, până la sfârşitul anului, asupra modalităţilor cooperării lor comerciale şi în domeniul securităţii.

În acest context delicat, Guvernul britanic a publicat un proiect de lege, dezvăluit la începutul săptămânii, care retuşează cu scopul de a-l ”clarifica” Acordul retragerii, care a stabilit cadrul divorţului din ianuarie.

Vizând mai ales aranjamente vamale în Irlanda de Nord, proiectul este menit să faciliteze schimburile comerciale înăuntrul Marii Britanii după perioada de tranziţie post-Brexit, care se încheie la sfârşitul lui decemrbie.

Însă, din cauză că modifică un document care are statutul de tratat internaţional, acest text ”încalcă dreptul internaţional într-un mod foarte specific şi limitat”, potrivit ministrului însărcinat cu Irlanda de Nord, Brandon Lewis.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen consideră că acest text ”încalcă dreptul internaţional şi subminează încrederea” între cei doi parteneri, aflaţi în toiul negocierilor cu privire la viitoarea lor relaţie.

Germania, care deţine preşedinţia semestrială a UE, se declară, într-un mesaj postat pe Twitter, ”foarte îngrijorată” de anunţurile britanice şi citează formula latină "pacta sunt servanda" (convenţiile trebuie respectate), considerând că este în joc ”fundamentul relaţiilor viitoare prospere”.

Criticat până în propria tabără - inclusiv de către fosta şefă a Guvernului Theresa May -, Boris Johnson şi-a apărat proiectul în Camera Comunelor, în cadrul unei sesiuni săptămânale de interpelare a premierului.

 Textul vizează ”să garanteze fluiditatea şi securitatea pieţei noastre interne britanice”, s-a justificat el.

Textul iniţial - ”Protocolul” nord-irlandez - vizează să garanteze absenţa oricăror frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Iralnda, un stat membru UE, şi să evite reapariţia unor tensiuni în această regiune, însângerată de 30 de ani de ”tulburări”, până la semnarea Acordului de Pace din Vinerea Mare, în 1998.

O reimpunere a unor controale vamale alimentează temeri cu privire la o intensificare a tensiunilor în provincia britanică, notează AFP, preluată de news.ro.

Este vorba despre ”protejarea ţării noastre de interpretarea extremă sau iraţională a protocolului care ar putea conduce la o frontieră în Marea Irlandei care, în opinia mea, ar prejudicia interesul Acordului din Vinerea Mare şi ar prejudicia interesele păcii în ţara noastră”, a pledat Johnson.

Liderul separatiştilor scoţieni din cadrul SNP în Camera Comunelor Ian Blackford l-a acuzat pe Johnson că vrea să creeze un ”stat paria” şi de faptul că vrea să se considere ”deasupra legii”.  Guvernul german a anunţat  că ”se aşteaptă” ca Regatul Unit să pună în aplicare ”complet” Acordul Brexitului.

”Anjamente s-au asumat, iar ele trebuie puse în aplicare. Între prieteni şi aliaţi, noi trebuie să ne ţinem cuvântul dat şi să respectăm dreptul”, a subliniat secretarul francez de stat însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.

În pofida ieşirii sale din UE, Regatul Unit se supune reglementărilor europene până la 31 decembrie, în perioada de tranziţie, în care cele două părţi încearcă să încheie un acord de liber-schimb. Negocierile se află în impas şi alimentează temeri cu privire la un ”no deal” distrugător pentru economie.

Apărându-şi manevra, Guvernul Johnson poartă o a opta rundă de negocieri cu UE, deschisă marţi şi care se încheie joi.

Negociatorul-lef UE al Brexitului Michel Barnier, care se află la Londra, va cere clarificări cu privire la aceste ultime întorsături.

Înainte de începerea negocierilor, negociatorul-şef britanic al Brexitului David Frost a îndemnat UE ”să dea dovadă de realism cu privire la statutul de ţară independentă” al Regatului Unit.

Negocierile se află într-un punct mort cu privire la pescuit şi la condiţiile concurenţei echitabile.

Timpul presează, iar Bruxellesul vrea un acord până la sfârşitul lui octombrie, pentru ca o ratificare să poată avea loc la timp.

Boris Johnson a avertizat la rândul său că, dacă nu se ajunge la un compromis până la 15 octombrie, el se mulţumeşte cu un ”no deal”.

Comisia Europeană cere o reuniune de urgenţă cu Regatul Unit 

Vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a solicitat miercuri să aibă rapid o întâlnire cu ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmit Reuters şi AFP.

Voi cere desfăşurarea cât mai rapid posibil a unui comitet mixt extraordinar asupra acordului de retragere, pentru ca partenerii noştri din Regatul Unit să ofere detalii şi să răspundă îngrijorărilor noastre referitoare la proiectul de lege , a declarat Sefcovic într-o conferinţă de presă. El şi-a exprimat speranţa că Londra va da asigurări că acordul va fi efectiv pus în practică integral şi în termenele prevăzute .

Comitetul mixt consacrat aplicării acordului de retragere convenit de UE şi de Regatul Unit în ianuarie este co-prezidat de Sefcovic şi de Gove.

Cei doi au avut marţi seară o convorbire telefonică. I-am transmis foarte clar (lui Gove) că acordul de retragere nu este deschis renegocierii , a explicat reprezentantul executivului comunitar.

Guvernul britanic a publicat miercuri un proiect de lege ce repune în discuţie angajamentele luate în cadrul Brexitului, o încălcare a dreptului internaţional asumată de Londra, ceea ce complică negocierile şi aşa dificile între UE şi Regatul Unit.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absenţa frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, şi pentru a evita reapariţia tensiunilor în această regiune.

Începută marţi, a opta rundă de negocieri dintre UE şi Regatul Unit urmează să se încheie joi. Tratativele între cele două părţi vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre ale UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană. Un dosar controversat este cel referitor la pescuit. Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme comunitare privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susţine ideea încheierii unui acord clasic de liber schimb. 

Franţa se pregăteşte pentru toate scenariile şi îndeamnă la respectarea deplină a acordului

Franţa se pregăteşte "pentru toate scenariile" în privinţa Brexit-ului şi, la fel ca Germania, îndeamnă la "respectarea deplină şi completă a acordului de ieşire" a Regatului Unit din Uniunea Europeană, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, citat de AFP.

"Suntem gata să negociem cu bună credinţă, însă pentru aceasta este nevoie de doi", a adăugat Attal, în condiţiile în care negocierile între UE şi britanici au fost reluate într-o atmosferă tensionată, in cauza dorinţei Londrei de a reveni asupra unor angajamente. "Prin urmare, aşteptăm la masa de negocieri un interlocutor de bună credinţă", a insistat el, adăugând că "în acest context, ne pregătim pentru toate scenariile, însă starea noastră de spirit este de a continua discuţia cu (negociatorul UE) Michel Barnier".
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus