Stiri de ultima ora

AstraZeneca afirmă că a avut o întâlnire pozitivă cu Comisia Europeană, referitoare la vaccinul pentru Covid-19

AstraZeneca afirmă că a avut o întâlnire pozitivă cu Comisia Europeană, referitoare la vaccinul pentru Covid-19
International
AstraZeneca afirmă că în urmă cu o săptămână a avut o întâlnire pozitivă cu Comisia Europeană, referitoare la vaccinul pentru Covid-19, după ce o publicaţie italiană a scris că grupul farmaceutic nu a răspuns unei plângeri a UE într-un termen limită de 20 de zile, transmite Reuters.

Statele membre ale Uniunii Europene şi compania farmaceutică sunt în contradicţie cu privire la livrarea de vaccinuri, după ce grupul a expediat mai puţin decât este prevăzut în acordul convenit iniţial cu UE.

Cotidianul italian Corriere della Sera a scris duminică că AstraZeneca nu a reacţionat încă la o scrisoare trimisă de Comisie pe 19 martie pentru a se plânge de aprovizionarea cu vaccinuri pentru Covid-19.

„Putem confirma că am răspuns Comisiei în termenul necesar pentru mecanismul de soluţionare a litigiilor şi că echipa noastră a avut o întâlnire în care am colaborat foarte bine cu Comisia, săptămâna trecută", a declarat Matthew Kent, directorul pentru relaţii globale cu mass-media al AstraZeneca, într-un e-mail.

Duminică, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că Bruxelles-ul a trimis o scrisoare AstraZeneca, pe 19 martie, numindu-o ”un aviz pentru soluţionarea litigiilor”, adăugând că acesta este un prim pas pentru a se angaja într-un dialog pentru a rezolva problema.

„În această etapă aşteptăm încă elementele necesare ... rămânem în contact cu AstraZeneca pentru a asigura livrarea la timp a unui număr suficient de doze", a spus purtătorul de cuvânt pentru Reuters, fără a elabora.

Conform contractului semnat între UE şi companie, care este public, în cazul în care apare un litigiu, una dintre părţi va notifica mai întâi problema cu o scrisoare. Apoi, după 20 de zile de la notificarea scrisă, părţile ”se vor întâlni şi vor încerca să soluţioneze disputa prin negocieri de bună-credinţă”.

Conform contractului semnat pentru vaccinurile Covid-19, statele Uniunii Europene se aşteptau să primească de la AstraZeneca 120 de milioane de doze până la sfârşitul lunii martie, dar compania a furnizat doar 30,12 milioane de doze, potrivit Corriere.

 Purtătorul de cuvânt al AstraZeneca nu a comentat datele referitoare la furnizare.

Având în vedere extinderea epidemiei în multe ţări europene şi problemele apărute în campaniile de vaccinare, unele guverne au arătat o iritare crescândă faţă de grupul farmaceutic.

„În mod vădit, ei (AstraZeneca) nu şi-au onorat angajamentele şi astfel, într-un anumit fel, şi-au bătut joc de noi europenii”, a declarat duminică ministrul francez al Afacerilor Europene, Clement Beaune, la televiziunea LCI.

Beaune a spus că scrisoarea UE către grupul anglo-suedez ar putea duce chiar la o bătălie în instanţă.

„Am trimis o notificare oficială în ultimele zile, este începutul unei posibile proceduri judiciare dacă compania nu remediază lucrurile”, a spus el, adăugând că exercitarea unei presiuni asupra companiei pentru a accelera producţia în Europa pare a fi o opţiune mai bună în comparaţie cu începerea unui proces legal, care ar necesita timp.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus