Stiri de ultima ora

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: România, primul aliat din NATO apărat de sisteme de rachete HIMARS (VIDEO) |

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: România, primul aliat din NATO apărat de sisteme de rachete HIMARS (VIDEO) |
International
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman , a declarat joi, la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu, că România va deveni primul aliat al Statelor Unite care se va apăra cu sisteme de rachete HIMARS, a anunţat ambasadorul american în România. Totodată, acesta a apreciat determinarea țării noastre de a-şi consolida capacitatea de apărare prin achiziţionarea tehnicii moderne.

România va deveni primul aliat al Statelor Unite care se va apăra cu sisteme de rachete HIMARS

″În doar câteva luni, România va recepţiona propriile sisteme de apărare cu rachete HIMARS şi va deveni primul stat aliat din NATO care şi va desfăşura în teritoriu aceste echipamente testate în teatrele de operaţiuni şi garantate de succesele avute în acţiunile purtate. Astfel, prin încorporarea sistemului HIMARS în strategia de apărare, România îşi va consolida poziţia de garant al securităţii Europei, pe frontiera de est şi în bazinul Mării Negre″⁣, a declarat ambasadorul american.

Adrian Zuckerman a menţionat şi faptul că noua achiziţie a sistemelor defensive antiaeriene HIMARS completeză programele de înzestrare şi modernizare ale Armatei României, contribuind totodată şi la relansarea industriei naţionale de apărare.

″Sistemul HIMARS este un element adecvat în strategia de modernizarea structurilor de apărare, alături de planurile de înzestrare pentru forţele terestre, aeriene şi navale, precum achiziţia avioanelor F16, de rachetele Patriot, a capacităţilor de apărare antisubmarin, sau de colaborarea cu personalul militar american. SUA recunosc rolul României ca aliat de bază în zona Mării Negre şi pe flancul de est al Europei şi faptul că va continua să-şi dezvolte capacitatea de apărare în ritm susţinut, a teritoriului naţional şi a regiunii Mării Negre. Aşa după cum se ştie, ţările noastre au semnat recent un plan pe 10 ani pentru colaborare pe baza căruia va continua să fie asigurat necesarul resurselor militare şi al pregătirii pentru apărare. Azi suntem, de asemenea, martorii renaşterii sectorului de apărare al industriei şi economiei româneşti, pentru că o Românie puternică înseamnă o Europă puternică″⁣, a mai afirmat ambasadorul Zuckerman.

Trageri cu sisteme LAROM şi HIMARS în Poligonul Capu Midia

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat joi, 19 noiembrie, la exercițiul comun româno-american RAPID FALCON, care sa desfășurat în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „Gl.bg. Ion Bungescu” de la Capu Midia.

La exercițiu RAPID FALCON au participat peste 130 militari români și americani cu 30 de mijloace tehnice, printre care se numără două sisteme mobile de artilerie - HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră americane dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, și trei lansatoare multiple de rachete – LAROM din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus