Stiri de ultima ora

Aliații nord-irlandezi ai lui Boris Johnson resping acordul pentru Brexit în al 12-lea ceas

Aliații nord-irlandezi ai lui Boris Johnson resping acordul pentru Brexit în al 12-lea ceas
International
Partidul Unionist Democrat (DUP) a anunțat că respinge ultima variantă a acordului pentru Brexit pe care premierul Boris Johnson vrea să îl încheie cu UE. Fără sprijinul DUP, adoptarea acordului în parlamentul de la Londra este imposibilă, iar Johnson ar fi nevoit să ceară o nouă amânare. Totuși, negocierile continuă.   

Unioniștii nord-irlandezi nu susțin acordul pentru Brexit pe care premierul Boris Johnson speră să îl încheie cu UE la timp pentru Consiliul European desfășurat joi și vineri la Bruxelles.

Într-o declarație dată publicității, liderii Partidului Unionist Democrat (DUP) au precizat că nu pot fi de acord cu termenii acordului, dar că lucrează în continuare cu guvernul pentru un rezultat.

Sprijinul DUP este necesar pentru adoptarea acordului în Parlamentul de la Londra, în condițiile în care Conservatorii au rămas fără majoritate după mai multe dezertări. 

Discuţiile cu Bruxellesul se concentrează pe două chestiuni sensibile: modul de a se evita revenirea la o frontieră între Irlanda, stat membru al UE, şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, stabilind în acelaşi timp controale vamale, şi dreptul de aprobare acordat autorităţilor nord-irlandeze asupra acordului de ieşire, lucru pe care statele UE nu îl vor.

În ultima propunere a Londrei, Irlanda de Nord rămâne în teritoriul vamal al Regatului Unit, dar aplică regulile comunitare pentru produsele destinate Uniunii Europene, potrivit unor surse europene.Produsele ar urma să fie controlate nu la frontiera dintre cele două Irlande, ci în porturile și aeroporturile nord-irlandeze. Detaliile privind aplicarea TVA-ului sunt neclare și se pare că se află printre motivele de nemulțumire ale DUP.

În cazul în care nu obține un acord până pe 19 octombrie, Boris Johnson este obligat să solicite UE o nouă amânare a Brexit-ului. 
www.realitatea.net

Articole similare :
comments powered by Disqus