Stiri de ultima ora

Alianţa Medicilor, sindicatul care a dat alarma în Rusia despre criza sanitară provocată de COVID-19, a fost desemnat drept „agent străin”

Alianţa Medicilor, sindicatul care a dat alarma în Rusia despre criza sanitară provocată de COVID-19, a
fost desemnat drept „agent străin”
International
Ministerul rus al Justiţiei a inclus sindicatul Alianţa Medicilor pe lista sa a „agenţilor străini”, o etichetă controversată folosită de regulă în Rusia împotriva criticilor regimului Putin.

Ministerul rus al Justiţie a anunţat această măsură miercuri, printr-un comunicat, transmite AFP, potrivit news.ro.

Alianţa Medicilor s-a făcut cunoscută prin criticarea măsurilor adoptate de către Primăria Moscovei în lupta împotriva COVID-19. Sindicatul acuză autorităţile municipale de faptul că au eşuat în a proteja personalul medical.

Organizaţia este condusă de către Anastasia Vasilieva, medicul personal al lui Aleksei Navalnîi.

Adoptată în 2012, legea cu privire la „agenţii străini” obligă entităţile vizate să-şi menţioneze acest statut în toate publicaţiile, în caz contrar riscând amenzi usturătoare sau interdicţii.

Această expresie are o conotaţie foarte negativă în limba rusă, întrucât este asociată unui comportament nepatriotic, notează AFP.

Alianţa Medicilor, înfiinţată în 2018, a dat alarma în Rusia în legătură cu pandemia de COVID-19, semnalând faptul că ţara nu dispune de suficiente echipamente, medicamente şi cadre medicale pentru a înfrunta criza sanitară. Semnalările făcute prin intermediul Alianţei Medicilor nu au fost pe placul regimului Putin, care la acea vreme se pregătea de un referendum pentru modificarea Constituţiei şi de organizarea unei parade militare grandioase. Până la urmă, Putin a fost nevoit să-şi amâne referendumul şi parada. La rândul ei, Anastasia Vasilieva a fost împiedicată să distribuie echipamente prin ţară. Mai mult, a fost ameninţată, reţinută în repetate rânduri şi, potrivit spuselor sale, bătută de poliţişti.

Ministerul Justiţiei acuză Alianţa Medicilor de faptul că a primit „o finanţare străină” şi că este implicată în activităţi „politice”.

O purtătoare de cuvânt a sindicatului, Aleksandra Zaharova, respinge aceste acuzaţii.

Organizaţia nu beneficiază de finanţări din străinătate, subliniază ea, dând asigurări totodată că Alianţa Medicilor îşi va continua activitatea.

„Mulţi dintre medici se află într-o situaţie dificilă, iar noi intenţionăm să-i ajutăm în continuare”, a spus ea pentru AFP.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus