Stiri de ultima ora

Administraţia Trump: China a comis „genocid şi crime împotriva umanităţii”

Administraţia Trump: China a comis „genocid şi crime împotriva umanităţii”
International
Pompeo a declarat că a făcut această afirmaţie - care va tensiona mai mult relaţiile deja slăbite între cele mai importante economii ale lumii – ”după o examinare atentă a faptelor disponibile”, acuzând Partidul Comunist Chinez de crime împotriva umanităţii împotriva uigurilor şi a altor minorităţi musulmane cel puţin din martie 2017.

"Cred că acest genocid este în curs de desfăşurare şi că asistăm la încercarea sistematică de a distruge uigurii de către partidul de stat chinez", a spus Pompeo într-un comunicat.

China a fost condamnată pe scară largă pentru complexele sale din Xinjiang, pe care le descrie drept ”centre de formare profesională” care au rolul să elimine extremismul şi să ofere oamenilor noi competenţe, dar pe care alţii le numesc lagăre de concentrare.

China neagă acuzaţiile de abuz.

Măsura SUA urmează unei intense dezbateri interne, după ce Congresul a adoptat o lege, pe 27 decembrie, care impune administraţiei SUA să stabilească în termen de 90 de zile dacă munca forţată sau alte presupuse crime împotriva uigurilor şi altor minorităţi musulmane sunt crime împotriva umanităţii sau un genocid.

Campania lui Biden a declarat, înainte de alegerile din 3 noiembrie, că în Xinjiang se produce genocidul. Însă măsura luată de Pompeo va asigura un început deosebit de dificil al relaţiilor noii administraţii cu Beijingul, în condiţiile în care legăturile dintre SUA şi China s-au prăbuşit la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în ultimul an al administraţiei preşedintelui Donald Trump.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus