Stiri de ultima ora

Acțiune anticorupție de amploare, în Spania! Zeci de politicieni din PP, judecați

Acțiune anticorupție de amploare, în Spania! Zeci de politicieni din PP, judecați
International
Un fost director al Fondului Monetar Internaţional, Rodrigo Rato, judecat, alături de alţi 64 de bancheri, pentru administrare frauduloasă şi deturnare de fonduri la banca Bankia, prin folosirea de cărţi de credit „opace” pentru cheltuieli ilegale şi nedeclarate, a pledat nevinovat, relatează Associated Press. Faptele datează din perioada 2003-2012, scrie News.ro . 

Rato a declarat marţi în instanţă că el a crezut că un card bancar de credit, pe care l-ar fi folosit ilegal, făcea parte din salariul său şi era legal.

Procurorii cer condamnarea lui Rato, în vârstă de 67 de ani, care a condus grupul Bankia în perioada 2010-2012, la patru ani şi jumătate de închisoare. Bankia a avut nevoie după aceea de un pachet de salvare din partea statului.

Rato a fost director al FMI din 2004 până în 2007, iar anterior a fost unul dintre liderii Partidului Popular, aflat în prezent la putere în Spania.

Tot marţi a început procesul a 37 de persoane, inclusiv lideri ai Partidului Popular (PP), acuzaţi de implicare într-o reţea amplă de corupţie, scrie BBC News. Printre cei vizaţi se numără trei foşti şefi ai finanţelor PP.

Omul de afaceri Francisco Coreea ar fi fost liderul bandei care a primit mită în schimbul contractelor.

Correa, care riscă până la 125 de ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat, a petrecut deja trei ani în arest. La sosirea la Tribunalul din Madrid, el a fost huiduit. Mai mulţi manifestanţi strânşi în faţa clădirii au scandat „Fugi, fugi!”.

Aşa-numitul dosar Gurtel a zguduit Spania în urmă cu un deceniu, atunci când a fost scos la lumină de o angajată a Consiliului Local al unei suburbii din Madrid, Ana Garrido. Cazul a fost preluat de celebrul judecător anticorupţie Baltasar Garzon.

În urmă cu un deceniu, angajata Consiliului Local a descoperit că primarul din zonă, membru al Partidului Popular, favoriza o reţea de firme în acordarea de contracte publice. Ea a denunţat faptele, dar şi-a dat seama ulterior că scandalul se extindea mult în afara suburbiei sale.

Dovezile strânse de Garrido au fost predate judecătorului Garzon, care a scos la lumină că reţeaua de companii avea legături cu Francisco Correa.

Pe lângă Correa, în dosar mai este inculpat fostul trezorier PP Luis Barcenas, care a recunoscut că a transferat bani din Elveţia către oficiali din formaţiune.

Ministrul Sănătăţii, Ana Mato, a demisionat din funcţie, când s-a aflat că soţul ei are legături cu reţeaua. De altfel, bărbatul a fost pus sub acuzare în dosar.
www.realitatea.net

Articole similare :
comments powered by Disqus