Stiri de ultima ora

Zoltan Haller, Bălțată Românească: ”Fermierii riscă să piardă SCZ la îndemnul mincinos al Cooperativei Genetica din Transilvania”

Zoltan Haller, Bălțată Românească: ”Fermierii riscă să piardă SCZ la îndemnul mincinos al Cooperativei Genetica din Transilvania”
Economic
Scandalul iscat în jurul programului de ameliorare pentru Bălțata Românească vine cu noi acuzații, dezvăluiri și informații. Zoltan Haller, vizat în reproșurile lansate de Dan Cristian Țandea, reprezentantul Cooperativei agricole Someș Arieș vine cu un drept la replică în care răspunde la fiecare punct și acuzație lansată de cealaltă parte. Haller transmite și un avertisment puternic către fermierii care sunt atrași de către Cooperativa Genetica Transilvania într-un program de ameliorare care nu este aprobat de către Agenția pentru Zootehnie (ANZ) fapt pentru care le-ar putea aduce crescătorilor de animale mari un blocaj la încasarea Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ), subvenția achitată de Agenție de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

Citiți și:

Vom insera de asemenea integral ceea ce acesta ne-a declarat în replică, astfel încât să nu existe niciun fel de interpretare a celor spune de dânsul:

”Aș vrea să lămuresc pe puncte mai multe acuzații aduse de domnul Țandea. În primul rând eu nu mai sunt vicepreședinte la asociație, deja din anul 2019, ca atare este ușor dezinformat domnul Țandea. Nu sunt în Consiliul de conducere, este dezinformat, sau nu are informațiile actualizate, probabil cine îl consiliază, în mod eronat îl întărâtă ca să facă niște afirmații care, sigur, unele îl fac ușor penibil. Vorbește de o comisie tehnică și se bate monedă pe o comisie tehnică. Într-adevăr există la nivel de societate de ameliorare și o comisie tehnică care are în componență specialiști, în primul rând, care înseamnă profesori-cercetători, care au un cuvânt puternic de spus în Programul de ameliorare, fermieri și asociația care conduce Registrul de Rasă, respectiv  Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR) și câte un membru din organizațiile de COP, doar că trebuie să se știe următorul lucru: Programul de ameliorare nu se schimbă în fiecare lună, în fiecare an.

În momentul în care s-a stabilit și s-a aprobat un Program de ameliorare, cu acel program, pe obiectivele pe care ți le-ai propus, mergi înainte și îți atingi scopul. Trebuie să știe publicul cititor că în 2018, în octombrie a existat o ședință la care s-a aprobat Programul de ameliorare în virtutea noilor reglementări ale Regulamentului 1012 care urmau să intre în vigoare la 1 noiembrie 2018. Deci anterior datei de 1 noiembrie 2018 a fost ședință tehnică unde Cooperativa Someș-Arieș, prin reprezentanții săi prezenți, au semnat că sunt de acord cu Programul de ameliorare și cu Regulamentul societății de ameliorare. Că vii peste o lună, două, trei, un an, să contești ceea ce ai semnat, este penibil!”

Comisie tehnică cu profesori, cercetători și instituții partenere

”Domnul Țandea trebuie să știe că ACVBR-ul are în comisia tehnică și nu numai, o colaborare strânsă cu profesori universitari, cu cercetători, cu instituții de cercetare, care vin cu niște opinii scrise științifice și aprobă anumite acțiuni pentru a duce la îndeplinire Programul de ameliorare sau obiectivele din Programul de ameliorare. Aici mă refer concret la această acțiune de genotipare pe care ACVBR a început-o în ianuarie 2020 și pe care o terminăm la sfârșitul anului acesta, proiect prin care ne-am propus ca tot efectivul de Bălțată Românească din secțiunea principală, o dată – să i se facă testul de paternitate și după care să avem calculul valorii de ameliorare prin determinare genomică , pentru fiecare animal in parte.

Toate costurile pentru acest proiect sunt suportate de ACVBR, din acei bani de care domnul Țandea povestește că nu știe ce facem cu ”miliardele”. Nu sunt miliarde. Sunt proiecte prin care facem ca acel program de ameliorare să fie implementat. Trebuie să știți și să știe publicul cititor că din totalul efectivului înregistrat în secțiunea principală la rasa Bălțată Românească, pe documentele pe care le-au declarat unii și alții, jumătate din efectiv nu s-a confirmat ca și origine, dar am rămas cu jumătate. Știm la acest moment unde ne situăm, știm cu ce efectiv putem să lucrăm, știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm de acum înainte. Repet, în spatele acestor analize stau specialiști care sunt profesori universitari, cercetători, instituții de cercetare.”

2020 a adus schimbări în COP

”Deci nu poate să vină domnul Țandea să spună că cineva conduce dictatorial. În primul rând nu conduc eu, există un Consiliu de administrație care e format din membri care iau decizii în cunoștință de cauză și care stabilesc direcția Asociației. Da, este adevărat că anul 2020 a venit cu noutăți pentru organizațiile de COP. Am pornit pe un nou program de management al Registrului Genealogic , unde am închis posibilitatea de fraudare din partea unor controlori de COP ; am venit cu o aplicație de controlori pe niște telefoane pe care le-am pus cu titlul gratuit la dispoziția tuturor controlorilor, peste 600 la număr la nivel de țară. Sunt 600 de terminale pe care le-am luat, ca tot ce înseamnă informație din teren să fie luată corect de către controlori.”

”Organizațiile de control, care până în anul 2018 au făcut ce au vrut și unele dintre ele pe nemuncă au băgat o căruță de bani în buzunar, au crezut că și în anul 2020 este la fel. Având aceste aplicații noi pe care le controlăm în exclusivitate, aplicații pe care am introdus niște posibilități de a audita pe fiecare controlor în parte, pe fiecare operator de date în parte, ca sa știm la orice moment și la orice oră cine ce lucrează și dacă a fost sau nu la control. Acest lucru îi deranjează.”

Sistemul a semnalat problemele la controlori

”Îmi pare foarte rău pentru domnul Țandea, dar atât timp cât cineva nu are nimic de ascuns, atunci el nu are nimic împotrivă să fie controlat și de un milion de ori. Controalele nu se fac în mod abuziv, ci se controlează în urma unei avertizări pe care programul ni-l dă, precum că acel controlor nu își face treaba, planează o suspiciune, iar supracontroalele pe care le-am efectuat ne-au demonstrat că la Someș Arieș doar în luna septembrie, dintr-un număr de aproximativ 25 de supracontroale, 80% sunt controale neefectuate. Ce înseamnă asta? Jale, asta înseamnă!”

”Ceilalți membri care sunt în cooperativa nou înființată, Genetica din Transilvania sunt în aceeași situație. Bag de seamă că există niște frustrări și supărări că au fost deranjați de către Societatea de Ameliorare, care și pe partea aceasta de control la lapte își dorește și a reușit să adune informații corecte din teren, iar dânșii, în virtutea inerției că au fost obișnuiți înainte de 2018 să facă treaba cum știau ei mai bine, adică să nu facă, iar acum sunt supărați și strigă ce strigă.”

Regulament european cu aplicabilitate comunitară

”Trebuie să se mai știe următorul lucru: Regulamentul 1012 din 2016 nu este făcut nici de Haller, nici de ACVBR, nici de România, ci este acordul țărilor membre UE și s-a aprobat de către Comisia Europeană. Dacă cineva are ceva de contestat la acest Regulament, să facă petiție la Comisia Europeană. Regulamentul 1012, în baza căruia s-au autorizat societățile de ameliorare și programele de ameliorare stabilește o ierarhie foarte clară prin obligații și drepturi ale societăților de ameliorare. Societățile de ameliorare sunt singurele care, în primul rând au autonomie, și stabilesc modul în care-și duc la îndeplinire programul de ameliorare”

Genotiparea tuturor animalelor din Registru, un proiect în derulare

”Unul dintre proiectele cu care Asociația se mândrește este această genotipare, aceasta permite ca pentru prima oară în România să avem o populație de referință, să știm la toate vacile care sunt în Registrul Genealogic valoarea lor de ameliorare calculată și genomic. Deci sunt informații foarte importante, pe care acești specialiști, profesori, cercetători și instituții de cercetare, le vor analiza și le vom trece la etapa a doua de dezvoltare a proiectelor ACVBR prin care vom face transfer de embrioni. Este un proiect pentru 2021 și mai departe pentru că vom ști care animale sunt valoroase și vom ști de unde putem obține cei mai valoroși produși, iar printr-o potrivire de perechi perfectă să se facă performanță și să avansăm și noi ca să avem animale performante.”

Recunoaștere la nivel internațional

”Dacă cineva crede că se ține cu dinții de vreun Registru, nici vorbă! Noi am demonstrat prin muncă, toată echipa ACVBR și noi am spus că din această echipă fac parte toate organizațiile de control! Bune, rele, cum sunt ele, dar fac parte din echipă. Am demonstrat că această activitate de ameliorare își are rostul, are rezultate pozitive și trebuie continuată. Suntem recunoscuți la nivel internațional. Suntem membri cu drepturi depline în federațiile mondiale și europene de Simmental.

Suntem membri cu drepturi depline în Comitetul Internațional pentru Înregistrarea Animalelor (ICAR – International Committee for Animal Recording). Suntem acreditați de către ICAR. Este singurul for internațional care acreditează societățile de ameliorare pentru conducerea și menținerea Registrelor Genealogice.”

”Poate și aici cineva, domnul Țandea o să comenteze că am mers și eu știu ce intervenții am avut pe la auditorii respectivi. Nici vorbă! Suntem recunoscuți, dar recunoscuți nu pe vorbe! Suntem recunoscuți datorită rezultatelor pe care le-am prezentat.”

Sistemul de control face posibilă verificarea instant de către ANZ

”Frustrarea mare este pentru unele dintre aceste organizații de control că Hotărârea de Guvern 1179/2014 prin care își pot deconta serviciile, încă mai este în vigoare , dar urmeaza sa se modifice și au impresia că dacă merg la APIA și obțin niște bani pentru acea activitate pe care o desfășoară dar de fapt n-o desfășoară, pot spune orice, chiar si minciuni. Noi știm situatia, dar o putem proba numai în cazul în care facem supracontrol , dacă au fost sau nu au fost la control și le demonstrăm, ulterior anunțăm lunar autoritatea statului în domeniu, respectiv ANZ-ul vis-a-vis de situația supracontroalelor.

Este o activitate transparentă. Am creat o platformă unde oricare inspector județean de la Oficiul de Zootehnie poate să acceseze programul pe care lucrează Bălțata Românească, pe care și l-a dezvoltat singură, și să vadă în timp real atât faptul că acei controlori sunt sau nu la serviciu, câte vaci controlează, originea animalelor, deci toate informațiile de registru sunt puse la dispoziția tuturor”.

Crescătorii au acces la programul cu datele controalelor

”Toți fermierii care participă la programul de ameliorare, și sunt vreo 13.000, au acces la program, informațiile sunt pentru ca să vadă fiecare unde se află, ce trebuie să îmbunătățească și să poată să avanseze, ca să fie afacerea lui rentabilă”

”Revenind la Comisia Tehnică. Comisia Tehnică se întâlnește dacă este nevoie de modificarea programului de ameliorare, dar nu este cazul! Comisia Tehnică va fi convocată atunci când vom primi semnale de la specialiști, respectiv profesorii și cercetătorii cu care colaborăm, că trebuie modificat ceva. Aceste lucruri care țin de modificarea programului de ameliorare sunt oricum reglementate în Regulamentul 1012. Doar în 2020 am transmis către organizațiile partenere care au o relație contractuală cu noi, ( care iarăși este un aspect care îi deranjează, că din punct de vedere ierarhic au ajuns niște prestatori de servicii și sunt unii dintre ei foarte supărați ) multe informari tehnice.

Drept dovadă, s-au unit în această cooperativă, Genetica din Transilvania. Pentru ce? O declară chiar domnul Țandea. Pentru ce? Pentru interes economic, dacă e să citim atent ceea ce declară domnul Țandea”

”Am transmis o grămadă de informări, am făcut instruiri pentru 40 de ingineri zootehniști de la toate organizațiile, pe parte de bonitare, pe parte de prelevare țesut, pe parte de operare program. Avem o interacțiune continuă cu fiecare organizație. Da, suntem nu nedrepți, suntem drepți pentru că respectăm un program și un regulament al societății de ameliorare și nu mai lăsăm să se întâmple lucrurile la voia sorții. Dacă ai greșit, asta e, ți se taie controlul! N-ai decât să mergi la control pentru că te-ai angajat să faci control și esti plătit pentru asta”

Regulamentul 1012 spune foarte clar: ”Acolo unde societatea de ameliorare nu poate să efectueze controlul performanțelor la lapte sau carne, poate să delege aceste atribuții, dar rămâne responsabil în totalitate în fața autorităților”. Ce înseamnă asta? Că noi răspundem pentru fiecare controlor pe care îl avem angajat, atât la Someș Arieș cât și la asociația de la Satu Mare, cât și la Genetica, asociația de la Satu Mare, cât și la Sălaj sau Bihor . Deci suntem responsabili în fața legii. Avem tot dreptul să facem câte supracontroale dorim pentru că această activitate este subvenționată în proporție de până la 70% de către statul român, pe parte de control al performanțelor la lapte. Deci ne interesează ca lucrurile să fie făcute corect.

Nu există teamă de concurență

”Altă temă – nu ne este frică de nimeni, doar de Dumnezeu! De concurență nici atât, pentru că nu există concurență și dezinformarea asta că în alte state există 7.000 de societăți de ameliorare care fac 7.000 de programe de ameliorare, nu este adevărată această afirmație!”

Fermieri chemați într-un program ce nu este aprobat

”Regulamentul 1012 și normele internaționale au stabilit clar: ”Există un singur program de ameliorare per țară.” Și mai e un aspect, la numărul de animale care este azi în secțiunea principală, dacă e să le rupi în zone, nu ai numărul necesar ca să-ți poți desfășura, ca să-ți duci la îndeplinire obiectivele din programul de ameliorare. Dorește domnul Țandea să conducă Registrul? Da! Are în primă etapă posibilitatea să rezilieze contractul pe care îl are cu noi și respectiv și ceilalți care mai sunt membri în Cooperativa Genetica din Transilvania, și să vadă după aceea.

Dar să trimiți la fermierii din jumătate din țară niște cereri de adeziune ca să participe la un program de ameliorare care nu există, care nu este aprobat…tu ca și cooperativă care ai inițiat această cerere de adeziune nu ai o acreditare, se numește dezinformare, să nu folosesc alți termeni mai duri!”

Crescătorii se pot trezi că au de plătit integral costul COP

”Noi am vrut să atragem atenția în primul rând fermierilor pentru că se apropie data de 15 decembrie când este momentul de a depune listele inițiale pentru anul 2021 ca să beneficieze de acel sprijin financiar care înseamnă până în 70% din serviciile de COP. Dacă ei vor fi amânați, mințiți, duși în eroare, înșelați de către cineva care nu este acreditat, păi săracii se vor trezi în ianuarie că trebuie să plătească integral, că din punct de vedere legal nu mai poți să îl treci pe lista inițială. Noi asta am vrut să atragem atenția! Frică, nu avem nicio frică, să concurăm cu cineva care, da, este acreditat, dar până la acreditare sunt niște legi care și pentru dânșii trebuie să existe, să se respecte”

”Legat de sediu. Îl felicităm pe domnul Țandea că a băgat banii într-o clădire, bravo lui! Noi ca și organizație, ca și registru genealogic, ca și societate de ameliorare, am băgat bani în proiecte care au legătură cu ameliorarea. Că vorbește că stăm în chirie. Da, stăm în chirie, toată lumea stă în chirie, se plătește o chirie! Că sunt angajați…da, există personal angajaț, ingineri zootehniști care-și fac treaba și suntem mândri de ei. Avem colaborări cu IBNA, cu Semtest Craiova, avem colaborare cu universități, ne mândrim și beneficiem de serviciile unor persoane și instituții care sunt în domeniu.”

”Dacă cineva afirmă că conducem dictatorial, iarăși este o dezinformare! Bag de seamă că domnul Țandea este dezinformat în mod voit de către colaboratorii dânsului.”

”Vorbește de o a doua cerere, o a doua cerere care există depusa la nivel de ANZ depusă pe solicitare de acreditare societate de ameliorare. Da, într-adevăr, există o cerere depusă pentru un program de ameliorare care are 355 de capete, față de 200.000 câte are Bălțata Românească, ACVBR.”

”Deci mergi și depui în bătaie de joc o cerere, doar ca să ai o cerere depusă, pentru 355 de capete? Pe un program făcut pe 5 pagini de către BVN Târgu Mureș care aparține de BVN Germania? Păi proprietarii la BVN Germania sunt fermierii din Germania. Lucrurile acestea nu le știți și oamenii nu le știu și nici nu le spune nimeni . Ce înseamnă asta? Că programul de ameliorare pentru Bălțată Românească se dorește a fi făcut de fermierii din Germania? Pai, oameni buni, mie, cel puțin, mi se pare absurd!”

”Vreau să vă spun că în urma genotipării și proiectului pe care l-am derulat, așa cum am menționat, 50% nu s-au confirmat ca și origine, că am făcut pe linie paternă. Știți care este curiozitatea? Că într-o perioadă cuprinsă între anul 2010 și 2015 la un număr de zeci de ferme din România, aceiași tauri care au provenit de la BVN Târgu Mureș nu s-au confirmat. Și am pus întrebări: oameni buni, nu ați greșit? Oare nu este o greșeală de scriere? Și au venit fermierii cu documente scrise și au spus: Domnule, ACVBR, nu am folosit alt taur decât acesta. Vi l-am scris pe hârtie, există hârtie scrisă și culmea, sunt chiar institute/stațiuni de cercetare care sunt în această situație. Mă îndoiesc că prin sutele de paiete să se fi rătăcit o paietă adusă de nu știu unde, deci sunt multe semne de întrebare.”

ANZ-ului i s-a cerut să verifice situația

”Planează mai multe suspiciuni. Am solicitat ANZ-ului să facă o investigare. Am primit scurt, un răspuns sec: Nu aparține de noi. Dar de cine aparține, fraților, că autorizația de funcționare pentru un Semtest îl dă ANZ-ul, nu îl dă ACVBR”

”Vreau să vă spun că planează suspiciunea că această cooperativă a fost înființată contrar legilor și anume: Legea 21 care modifică și completează Legea 566 a cooperativelor agricole spune foarte clar că: ”membri pot să fie doar cei care sunt fermieri activi”, iar calitatea de fermier activ în cadrul societăților comerciale ți-o demonstrezi printr-un cod CAEN care are legătură cu creșterea animalelor, nu activități auxiliare, ci creșterea animalelor. Spuneți-mi și mie, un laborator câte animale crește?”

”Mai mult de atât, revenind la membrii aceștia care au format această cooperativă, am făcut o analiză, cel puțin la Someș Arieș avem 138 de controale de COP, ale căror rezultate pe grăsime, proteine si ncs sunt identice sau aproape identice. Păi…și astea au fost făcute la Fundația și Controlul Calitate Lapte de la Florești, unde domnul Argir Ilea este director executiv, care este și președintele Cooperativei Genetica din Transilvania și este și administratorul Laboratorul SRL, care este membru fondator în Cooperativa Genetica din Transilvania. Nici nu trebuie să vă spun în ce conflict de interese se află acest domn, că puteți singuri să trageți o concluzie. Acestea sunt lucruri documentate atât de la Registrul Comerțului, există adrese înaintate de către ANZ, există situații de supracontroale”

”În anul 2020 am prezentat toate aceste lucruri, nu ne-a băgat nimeni în seamă, dar au cochetat cu această idee: Cum să facă să scape de societatea de ameliorare ACVBR?”

Cooperativa Someș Arieș, încasări de 4 milioane de lei din controale
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus