Stiri de ultima ora

URSULA VON DEN LEYEN, DESPRE INAUGURAREA LUI BIDEN: "După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă"

URSULA VON DEN LEYEN, DESPRE INAUGURAREA LUI BIDEN: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Economic
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută viitorul mandat al preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, declarând chiar în ziua ceremoniei de inaugurare că "după patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă", scrie Reuters, citat de Digi24.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că relaţia transatlantică, ce a suferit mult în ultimii patru ani, poate fi acum revitalizată.

Totodată, şefa executivului european susţine că UE este gata de un nou început în relaţia cu Washingtonul şi asigură că blocul se va strădui să reglementeze marile companii americane de tehnologie, făcând apel la standarde globale.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele Donald Trump, Ursula von der Leyen a salutat interdicţia acestuia pe platforma Twitter, însă a adăugat că o decizie de acest fel trebuie luată în conformitate cu anumite legi şi reguli în vigoare şi nu trebuie să fie o hotărâre arbitrară luată de directorii executivi din Silicon Valley.

UE îi propune lui Biden un nou pact transatlantic

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că relaţia transatlantică, ce a suferit mult în ultimii patru ani, poate fi acum revitalizată.

"În prima zi a mandatului său, îi adresez o propunere solemnă noului preşedinte. Haideţi să construim un nou pact fondator pentru o Europă mai puternică, pentru o Americă mai puternică şi pentru o lume mai bună. Această nouă agendă pentru Europa şi pentru SUA pe care dorim să o prezentăm este o agendă ambiţioasă şi, iată de ce, în această primă zi a mandatului său, doresc să-l invit pe preşedintele Biden în Europa pentru a participa la o reuniune extraordinară a Consiliului European la Bruxelles, reuniune care s-ar putea desfăşura în paralel cu un summit al NATO", a continuat înaltul demnitar european.

Charles Michel a discutat marţi seară cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, despre posibilitatea organizării unei reuniuni europene în acelaşi timp cu summitul NATO la care va participa Joe Biden. Datele urmează să fie stabilite şi depind de evoluţia pandemiei de COVID-19.

În urmă cu câteva luni, Uniunea Europeană a susţinut că vrea un nou parteneriat cu SUA, sub administraţia lui Joe Biden. Printre propunerile UE de atunci s-au numărat taxarea giganţilor digitali dar şi existenţa unor reguli comune pentru platformele online.

Joe Biden va fi învestit în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii miercuri, 20 ianuarie, în cadrul ceremoniei de inaugurare, ce se desfăşoară în condiţii excepţionale, atât din cauza pandemiei, cât şi a măsurilor de securitate impuse după violenţele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

Cu toate că încalcă una dintre cele mai vechi tradiţii ale republicii americane şi transferului paşnic de putere, Donald Trump nu va participa la ceremonia de învestire a noului preşedinte.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus