Stiri de ultima ora

Trump condamnat pentru că şi-a folosit fundaţia de binefacere ca instrument politic

Trump condamnat  pentru că şi-a folosit fundaţia de binefacere ca instrument politic
Economic
Donald Trump a fost conamnat de un tribunal de la New York să plătească suma de două milioane de dolari reprezentând reparaţii, în cadrul unui acord amiabil, din cauză că şi-a folosit fundaţia - Trump Foundation - ca instrument politic, relatează AFP.

Procurorul statului New York a atacat în justiţie fundaţia şi pe administratorii acesteia în iunie 2018, acuzându-l pe Trump de faptul că a folosit această orgaizaţie în scopuri personale şi nu pentru a face acte de caritate.

În pofida faptului că preşedintele american a dat asigurări în mai multe rânduri că nu a comis vreo infracţiune în acest dosar, Trump a încheiat - la fel ca trei dintre copiii săi, şi anume Donald Jr, Eric şi Ivanka - un acord amiabil cu procurorul Letitia James, pentru ca aceasta să pună capăt procedurii, potrivit unor documente depuse la dosar.

Ultima parte a acestui acord vizează o gală de caritate organizată în ianuarie 2016 în Iowa.

Evenimentul a fost gestionat, de fapt, de echipa sa de campanie. Suma de 2,8 milioane de dolari - strânsă în cursul acestei gale - doar a tranzitat fundaţia, folosită ca instrument de campanie de către Donald Trump.

Banii au fost daţi, până la urmă, unor asociaţii de susţinere a veteranilor, însă procurorul a denunţat un amestec între activităţile politică şi umanitară, într-o demostraţie publică a generozităţii lui Donald Trump.

Pentru a sancţiona nerespectarea de către Trump a obligaţiilor sale de administrator de fundaţie, o judecătoare de la Curtea Supremă a statului New York, Saliann Scarpulla, l-a condamnat pe preşedintele Statelor Unite la plata sumei de două milioane de dolari reparaţii.

Potrivit procurorului James, Trump "recunoate personal că a folosit în mod necuvenit fonduri ale fundaţiei".

Potrivit hotărârii, Donald Trump şi-a asumat mai multe angajamente în faţa Curţii prin care "comportamentul care a generat această acţiune să nu se mai repete în viitor".
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus