Stiri de ultima ora

Topul celor mai bine administrate companii din lume: Amazon a detronat Apple, iar Microsoft a urcat pe locul doi

Topul celor mai bine administrate companii din lume: Amazon a detronat Apple, iar Microsoft a urcat pe locul doi
Economic
Amazon a detronat Apple în acest an în topul celor mai bine conduse companii din lume, potrivit clasamentului anual Top Management 250 realizat de Institutul Drucker, citat de WSJ, informează Mediafax. În top şi-au făcut loc şi corporaţiile istorice americane, dar include şi numeroase companii noi din tehnologie.

Topul notează că retailerul online Amazon, una dintre cele mai valoroase companii din lume, şi-a consolidat poziţia în piaţă prin concentrarea continuă a eforturilor sale asupra inovaţiei. Scorul Amazon în materie de inovaţie este mai mult dec t dublu faţă orice altă companie din top, în condiţiile în care Amazon îşi depăşeşte rivalii în ceea ce priveşte cererile de brevete, înregistrări de mărci comerciale şi cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare.

Microsoft a urcat pe locul al doilea în clasament, fiind urmată de Apple şi Alphabet Inc. – compania-mamă a Google, precum şi de gigantul american al echipamentelor de reţea Cisco Systems Inc. în completarea primelor cinci poziţii din clasament.

O echipă de cercetători de la Institutul Drucker al Claremont University alcătuieşte lista anual folosind zeci de criterii pentru a evalua companiile pe cinci dimensiuni ale performanţei: satisfacţia clienţilor, implicarea şi dezvoltarea angajaţilor, inovaţia, responsabilitatea socială şi puterea financiară. Lista reflectă învăţăturile consultantului şi managerului Peter Drucker, considerat părintele managementului corporatist modern. Potrivit acestuia, organizaţiile extrem de eficiente ar trebui să aducă beneficii nu doar investitorilor ci şi societăţii, un punct de vedere pe care mulţi îl ignoră.

„Companiile mari se gândesc la rolul lor în societate şi, în mod mai explicit, la modul în care pot servi mai bine toate părţile interesate, nu doar acţionarii. Cam asta este clasamentul nostru”, spune Rick Wartzman, şef al Centrului pentru o Societate Funcţională din cadrul Institutului Drucker.

Deşi companiile de tehnologie domină capul de listă în acest an, clasasamentul include un spectru larg de sectoare economice, pieţe şi actori din acestea. Cel mai mare retailer tradiţional american răm ne Walmart Inc., iar în top şi-au mai făcut loc şi producătorul de băuturi PepsiCo Inc., compania de livrări United Parcel Service Inc. şi constructorii auto Ford Motor Co. şi General Motors Co.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus