Stiri de ultima ora

Tayberry – fructul de culoarea zmeurei și cu dulceața murei

Tayberry – fructul de culoarea zmeurei și cu dulceața murei
Economic
Tayberry este un fruct hibrid între mure și zmeură! Chiar dacă mulți nu au auzit de acest fruct, de câțiva ani el este cultivat și în țara noastră. Soiul, realizat prin încrucișarea murului cu zmeura, are calități greu de egalat întrucât fructele au gust dulce-acrișor, asemănător cu cel al murelor, și aroma zmeurei.

Tayberry este un arbust peren care face parte din familia Rosaceae, originar din Scoția și numit după râul scoțian Tay. Soiul a fost brevetat de Derek L. Jennings, din cadrul Institutului de Cercetare pentru Horticultură din Scoţia, în anul 1979.

Se coace cu câteva săptămâni înaintea zmeurei

Frunzele de Tayberry au o formă palmată cu marginile ușor dințate în nuanțe de verde închis. Florile apar începând cu luna mai şi sunt polenizate de insecte. Fructele sunt delicioase, cu aromă puternică şi cresc până la 4 centimetri în lungime. De la mură a moştenit forma alungită şi faptul că miezul rămâne în fruct, atunci când sunt culese.

Tayberry se coace cu câteva săptămâni înaintea zmeurei, care la rândul său se coace înaintea murelor. Perioada de coacere a fructelor începe din luna august și ține până la sfârșitul lui septembrie. Culoarea fructului atunci când este copt este roşie-vişinie, mai aproape de zmeură.

Se dezvoltă cel mai bine în zonele cu mult soare

La maturitate, Tayberry-ul poate să atingă și o înălțime de 150-200 centimetri. Murul-Zmeur se dezvoltă cel mai bine în zonele cu mult soare.

Tayberry-ul fructifică abundent dacă este plantat pe sol fertil, potrivit de umed, la o distanță minimă de plantare de 2 metri.
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus