Stiri de ultima ora

Subvenții APIA: Diferențele de plăți între fermierii din Est și cei din Vest trebuie să ia sfârșit!

Subvenții APIA: Diferențele de plăți între fermierii din Est și cei din Vest trebuie să ia sfârșit!
Economic
Diferențele de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest trebuie să ia sfârșit! În Parlamentul European a avut loc o audiere comună a comisiilor AGRI (Agricultură și Dezvoltare Regională) și PETI (Comisia pentru Petiții), cu privire la inegalitatea plăților directe între statele membre ale Uniunii Europene, anunță europarlamentarul român Daniel Buda.

”Această dezbatere s-a desfășurat ca urmare a unor petiții depuse de fermierii europeni. Fermierii din țările din Est primesc în continuare plăți directe la hectar sub media UE. De la aderarea „noilor state membre” în 2004, aceste diferențe există și au fost chiar mai pronunțate decât astăzi”, a anunțat eurodeputatul român.

Ultima reformă a PAC a încercat deja să realizeze o oarecare „convergență externă” a plăților directe, ceea ce înseamnă că toate statele membre cu plăți directe sub nivelul de 90% din medie au închis o treime din decalajul dintre nivelul inițial și acesta (90 %) nivel, mai arată europarlamentarul. ”Reforma PAC, care este în curs de negociere, va vedea un alt pas de convergență. Conform concluziilor Consiliului European din iulie 2020 privind CFM, toate statele membre cu plăți directe la hectar sub 90% din media UE vor închide 50% din diferența dintre nivelul actual al plăților directe directe și 90% din UE media în șase etape egale începând cu 2022. Această convergență va fi finanțată proporțional de toate statele membre. Cu toate acestea, chiar și la sfârșitul următoarei perioade de programare, plățile directe nu vor fi complet egale în toate statele membre ale UE”, a mai precizat Daniel Buda.

”Am întrebat Comisia Europeană de ce avem astăzi diferențe între plățile directe, între diverse state membre ale UE. Există o nemulțumire profundă a fermierilor din Estul Europei, cu privire la aceste diferențe de plăți, pe care le consider impardonabile. Fermierii din Estul Europei folosesc aceleași îngrășăminte chimice, la aceleași costuri și acționează pe aceeași piață de desfacere. Trebuie sa corectăm această nedreptate profundă astfel încât fermierii din Uniunea Europeană să beneficieze de aceleași plăți directe deoarece costurile sunt la fel”, a mai spus europarlamentarul Daniel Buda.

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus