Stiri de ultima ora

STUDIU KEYSFIN: Plăţile restante ale companiilor nefinanciare au ajuns la 86 miliarde de lei

STUDIU KEYSFIN: Plăţile restante ale companiilor nefinanciare au ajuns la 86 miliarde de lei
Economic
Plăţile restante ale companiilor nefinanciare au crescut cu 7% faţă de 2009, însă au scăzut cu aproape 30% faţă de vârful atins în 2014, ajungând la 86 miliarde de lei în 2018. 55% dintre acestea reprezintă plăţi restante către furnizori, arată studiul "Condiţiile de business din România" realizat anual de KeysFin.

Roxana Popescu, managing director al KeysFin, a declarat: "Relaţiile de business sunt o parte vitală a bunului mers al unei afaceri, iar, din experienţa noastră, antreprenorii români apelează cel mai adesea la încredere sau la o verificare minimă a partenerilor cu care încheie contracte. Nimic mai greşit! Iar statisticile aferente anului 2018 arată riscurile la care se expun. Soluţiile de business information au fost concepute tocmai pentru a evita aceste riscuri şi pentru a fi mereu informaţi cu privire la statusul partenerilor de afaceri. La KeysFin am dezvoltat instrumente de verificare şi de atenţionare, astfel încât orice companie din România poate monitoriza constant activitatea partenerilor de afaceri şi poate lua decizii bazate pe argumente concrete, în timp real".

Potrivit KeysFin, deşi economia românească a avut o evoluţie ascendentă în ultimii ani, peste jumătate din companiile locale înregistrând profit în 2018, respectiv 54%, o parte din problemele din mediul de business s-au acutizat, aşa cum e cazul plăţilor restante sau al lipsei de personal.

În ţara noastră există aproximativ 619.200 de microîntreprinderi nefinanciare (cifră de afaceri sub 2 milioane de euro), iar cele mai multe din acestea activează în domeniile comerţ, activităţi profesionale şi construcţii.

Perioada medie de încasare a creanţelor (DSO) şi perioada medie de plată a datoriilor (DPO) s-au situat la 91, respectiv 160 zile în 2018, înregistrându-se o scădere faţă de 2009, când erau de 97 zile, respectiv 178 zile.

În ceea ce priveşte sectoarele din economie, cele mai mari termene de plată le au construcţiile, iar cele mai mici se găsesc la comerţ, HORECA şi sănătate. Astfel, perioadele medii de încasare, respectiv de plată, din domeniul construcţiilor au fost de 178 zile (DSO) şi 370 zile (DPO). În agricultură, plăţile se fac în medie la 268 zile, în timp ce creanţele se colectează în aproximativ 158 zile. De cealaltă parte, în comerţ plăţile se fac la 108 zile, iar creanţele se colectează în 60 zile.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus