Stiri de ultima ora

Stopul de la GE1 Cernavodă a scumpit energia electrică

Stopul de la GE1 Cernavodă a scumpit energia electrică
Economic
Prețul energiei electrice cu livrare joi, 19 septembrie 2019, a depășit recordul de 750 lei/MWh, pe mai multe intervale orare.

Actualizat: 23.09.2019 - 00:37

Dar care sunt, de data aceasta, cauzele? Laurenţiu Urluescu, membru în Consiliul Director AFEER (Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România), subliniază că „a fost o singură zi de vârf de preţ al energiei, din cauza întreruperii accidentale a Grupului Energetic 1 (GE1) de la CNE Cernavodă, dintr-o problemă tehnică minoră, iar de atunci se fac lucrări”.

„A fost o singură zi de vârf de preţ al energiei, din cauza întreruperii accidentale a Grupului Energetic 1 de la CNE Cernavodă” Laurenţiu Urluescu, AFEER

Când energia ieftină de la Nuclearelectrica a dispărut de pe piaţă, preţul energiei a crescut, pentru că s-a cumpărat energie neprodusă, de pe PZU, a explicat Rl Urluescu. GE1 de la Cernavodă produce 700 MW. Un astfel de şoc a dus la o cerere, manifestată pe PZU, fără o ofertă pe potrivă, ceea ce a dus la aceste vârfuri de preţ, a explicat expertul.

În ziua următoare, preţul a mai scăzut, pentru că au mai apărut producători de energie mai scumpă, probabil pe hidrocarburi sau cărbuni, care, până la golul lăsat de Nuclearelectrica în piaţă, nu aveau de ce să producă, pentru că aveau preţuri prea mari. „Nu ştiu care, pentru că nu sunt date publice. Sunt şi producători de energie verde, cu capacitate de producţie fluctuantă”, susţine Laurenţiu Urluescu.

Lucrurile vor reveni la normal

După repararea GE 1, lucrurile vor reveni la normal, „dar preţurile, anualizat, au crescut. Anul acesta e lipsă de oferte de energie în piaţă”, spune Urluescu, care atrage atenţia că preţul pentru 2019, în aceeaşi perioadă a lui 2018, era în jur de 220 lei/MWh, pe când anul acesta e în jur de 300 lei/MWh, pe contracte forward. Îngrijorător e că, în context regional, România a devenit una dintre pieţele cele mai scumpe.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus