Stiri de ultima ora

Statele europene analizează combinarea vaccinurilor la persoane care au primit prima doză de vaccin al AstraZeneca

Statele europene analizează combinarea vaccinurilor la persoane care au primit prima doză de vaccin al AstraZeneca
Economic
Mai multe ţări europene analizează combinarea vaccinurilor pentru Covid-19, la persoane care au primit prima doză de vaccin al AstraZeneca, într-o mişcare fără precedent care scoate în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă guvernele în ţinerea sub control a creşterii numărului de infecţii, transmite Reuters, citat de news.ro.

Programele de vaccinare au fost perturbate de datele potrivit cărora un număr mic persoane vaccinare cu vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca au suferit formarea unor cheaguri de sânge extrem de rare, unele ţări din lume suspendând utilizarea acestora, din prudenţă.

Un înalt oficial al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marţi că există o legătură între vaccin şi cheagurile rare de sânge formate la creier, posibilele cauze fiind încă necunoscute.

EMA a declarat ulterior că evaluarea vaccinului este în curs.

AstraZeneca a declarat anterior că studiile sale nu au găsit un risc mai mare de formare a cheagurilor din cauza vaccinului, din care milioane de doze au fost administrate în întreaga lume.

În timp ce multe ţări au reluat utilizarea vaccinului, unele au impus restricţii în funcţie de vârstă. În multe cazuri, autorităţile trebuie să decidă ce este de făcut în cazul persoanelor care au primit o primă doză de AstraZeneca, dar nu mai sunt eligibile în conformitate cu noile reguli.

În timp ce cifrele sunt mici în comparaţie cu zecile de milioane de vaccinuri administrate în întreaga regiune, decizia este semnificativă, deoarece nu a fost testată în studiile pe oameni de fază târzie.

Orice divergenţă în ceea ce priveşte autorizaţia de introducere pe piaţă acordată de EMA ar fi, de asemenea, considerată drept "utilizare în afara autorizaţiei", ceea ce înseamnă că nu ar fi aprobată de autoritatea de reglementare şi ar lăsa ţările să fie responsabile pentru eventualele efecte secundare.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus