Stiri de ultima ora

Slovacia vrea să taxeze suplimentar băncile pentru a-şi finanţa promisiunile populiste

Slovacia vrea să taxeze suplimentar băncile pentru a-şi finanţa promisiunile populiste
Economic
Coaliţia la putere în Slovacia va suprataxa băncile pentru a putea plăti reducerile de taxe şi majorarea cheltuielilor sociale, accentuând criticile care vizează industria financiară înainte de alegerile din 2020, transmite Bloomberg.

Guvernul de la Bratislava va dubla o taxă specială pe depozitele băncilor până la 0,4% în 2020, a declarat marţi seara preşedintele partidului la putere în Slovacia (Smer), Robert Fico. Potrivit acestuia, decizia este sprijinită de partenerii de coaliţie deoarece este "un răspuns curajos al guvernului la comisioanele scandaloase" practicate de bănci.

Ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est au încercat să forţeze băncile să contribuie mai mult la majorarea cheltuielilor sociale. În Ungaria, prima ţară din CEE care a introdus o taxă specială pe bănci, acesta a şters jumătate din valoarea OTP Bank, cea mai mare bancă ungară. În România, aşa-numită "taxă pe lăcomie" i-a speriat pe investitori şi a provocat un şoc pe bursă anul trecut.

În Slovacia, popularitatea celor trei partide care formează coaliţia la putere s-a redus după ce asasinarea anul trecut a unui jurnalist de investigaţie a declanşat cele mai mari proteste de la căderea comunismului şi l-a forţat pe Fico să demisioneze din funcţia de prim ministru, informează aceaşi sursă.

Ca răspuns la scăderea popularităţii, Guvernul de la Bratislava a adoptat un pachet de stimulente fără precedent, abandonând un plan anterior care viza echilibrarea bugetului în 2019. Dublarea taxei pe bănci, care, potrivit lui Fico, va fi discutată la reuniunea de miercuri a cabinetului, ar putea aduce o sumă suplimentară de 130 milioane euro la buget, în condiţiile în care acesta este construit pe o ţintă de deficit de 0,5% din PIB.

Majoritatea băncilor din Slovacia sunt deţinute de bănci mamă din străinătate, precum Slovenska Sporitelna AS (controlată de grupul austriac Erste Bank AG), Vseobecna Uverova Banka AS (deţinută de grupul italian Intesa Sanpaolo) şi Tatra Banka AS, subsidiară a grupului austriac Raiffeisen Bank International AG.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus