Stiri de ultima ora

SEVER AVRAM: Viitorului exerciţiu financiar UE trebuie să cuprindă proiecte de tip flagship

SEVER AVRAM:  Viitorului exerciţiu financiar UE trebuie să cuprindă proiecte de tip flagship
Economic
"Pledez, în principal, pentru necesitatea impunerii pe agenda de priorităţi a viitorului exerciţiu financiar UE a unor proiecte de tip flagship (fanion) care să permită o mult mai bună coordonare şi coerenţă a iniţiativelor şi proiectelor dunărene, în special în zona de interes şi pentru România, anume bazinul Dunării de Jos şi al Mării Negre. În speţă, am reluat, ca şi în recenta reuniune de lucru la care a participat comisarul şef european, Peter Langer, propunerea activării şi extinderii platformei internaţionale educaţională şi inter-disciplinară, cunoscută sub numele de Academia Dunăreană a Inovării Macro-Regionale, lansată deja de noi încă din 2016. Această Academie ar urma să includă, în primul rând, în vederea combaterii hemoragiei creierelor şi al reţinerii inovării în regiune, Acceleratorul de Idei, Proiecte şi Afaceri, conform specializărilor regionale inteligente (RIS). Acest proiect are în mod vădit nevoie de o finanţare special dedicată, după modelul altor proiecte majore, precum ITI Delta Dunării, protecţia sturionilor şi Danubius-RI", a afirmat Avram.

Acesta a menţionat, totodată, că un alt proiect ţintit este instituţionalizarea Reţelei Europene a Comisarilor şi Ofiţerilor Dunăreni la nivelul autorităţilor publice centrale, judeţene şi municipale pentru a se reuşi standardizarea legislaţiei, a prevederilor şi procedurilor privind dezvoltarea şi inovarea urbană.

"Pe de altă parte, un al doilea proiect vizat se referă la Reţeaua Europeană a Comisarilor şi Ofiţerilor Dunăreni, ale cărei baze au fost puse, în mod informal, de către Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunării, în cadrul Forumului SUERD de la Budapesta (2017). Instituţionalizarea acestei reţele şi la nivelul autorităţilor publice centrale, judeţene şi municipale ar permite realizarea treptată a doritei standardizări a legislaţiei, prevederilor şi procedurilor privind îndeosebi dezvoltarea şi inovarea urbană, precum şi punerea în aplicare a celor mai importante direcţii de acţiune UE în domenii precum economia circulară/verde, dezvoltarea durabilă, digitalizarea transformativă sau consolidarea şi protecţia "stilului de viaţă european". Totodată, după modelul dezvoltat de Academia Europeană a Dunării de la Ulm în cadrul ciclului "Danube Schools", reţeaua ar avea posibilitatea elaborării unei curricule unificate la nivel macro-regional de studii avansate dunărene care să consolideze identitatea şi solidaritatea în zonă, îndeosebi în rândul tinerilor şi să orienteze obiectivele de carieră profesională în scopul unei conlucrări mult mai pragmatice prin proiecte, investiţii şi afaceri cu un grad sporit de inovativitate", a explicat comisar regional dunărean.

Prin intermediul Catedrei Internaţionale Onorifice "Jean Bart" (CIO-SUERD) şi al Asociaţiei "Comunităţile Locale Riverane Dunării" (CLDR) au fost promovate, în ultima perioadă, politicile pro-active favorabile noii economii circulare, inclusiv prin organizarea unui program mini-MBA destinat antreprenorilor şi experţilor în managementul economiei circulare şi dezvoltării durabile, în parteneriat şi cu sprijinul Institutului pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu "Ernest Lupan" (IRCEM, Cluj Napoca) - reprezentant în România DG Environment, Comisia Europeană.

"În viitorul apropiat, am conturat deja, împreună şi cu alţi parteneri, un prim proiect, aplicabil la nivel naţional, focalizat pe formarea unui nou lanţ valoric în domeniul industriei Wellness - bunăstarea materială şi spirituală rezultată din coroborarea tuturor modalităţilor de promovare a educaţiei pentru sănătate, îngriire personală, centre spa şi turism de sănătate, social şi conştient sustenabil. De altfel, o conferinţă specială va fi organizată, în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Protecţia Mediului şi Acţiunea Ecologică Română, în domeniul dezvoltării durabile şi ecologiei sistemice, în cadrul căreia vom face un prim exerciţiu de lobby instituţional în favoarea promovării la Bruxelles şi la Viena a acestei iniţiative a societăţii civile şi mediului academic din ţara noastră", a subliniat Sever Avram.

Cea de-a IX-a ediţie a Forumului Naţional al Strategie UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) a avut loc la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, pe data de 28 octombrie, eveniment în cadrul căruia Preşedinţia României la SUERD a fost predată, în mod oficial, Croaţiei, prin intermediul adjunctului Ministrului Dezvoltării Regionale şi al Fondurilor UE, Velimir Zunac.

În cadrul forumului, reprezentantul DSP - Punctul de Contact SUERD, găzduit de Viena şi Bucureşti, Dan Bălănescu, a precizat că această instituţie se va concentra pe popularizarea Strategiei Dunării în special prin social media şi prin evenimente cu participare mult mai largă a reprezentanţilor comunităţilor locale. În plus, se urmăreşte atragerea şi a altor investitori, inclusiv de tip privat, care să contribuie la co-finanţarea proiectelor şi la transpunerea de proiecte posibile între diversele arii prioritare ale SUERD.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus