Stiri de ultima ora

SERVICIILE DE INFORMAŢII AMERICANE: Moscova nu vrea un conflict direct cu SUA

SERVICIILE DE INFORMAŢII AMERICANE:   Moscova nu vrea un conflict direct cu SUA
Economic
''Moscova va continua să utilizeze diverse tactici anul acesta'' pentru a încerca să slăbească influenţa SUA, să dezvolte noi parteneriate sau să semene divizare în tabăra occidentală, indică acest raport al Direcţiei de informaţii americane (DNI) publicat marţi, pe fondul escaladării tensiunilor între Rusia şi Ucraina.

În spaţiul postsovietic, ''Moscova este poziţionată să-şi sporească rolul în Caucaz, să intervină în Belarus şi, dacă va considera că este necesar, îşi va continua eforturile de destabilizare a Ucrainei, în timp ce negocierile (de rezolvare a conflictului în Donbas) se află în impas, iar confruntările limitate continuă'', potrivit serviciilor de informaţii americane.

Cu toate acestea, ''ne aşteptăm ca Moscova să caute ocazii de cooperare pragmatică cu Washingtonul, în condiţiile sale, şi credem că Rusia nu vrea un conflict direct cu forţele americane'', conform documentului de 27 de pagini.

Cu această ocazie, Biden şi-a exprimat îndeosebi ''îngrijorarea faţă de acumularea neaşteptată de trupe ruse în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineană'', lansând un apel Rusiei la dezescaladarea tensiunilor, a indicat Casa Albă.

Preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin, respectiv Joe Biden s-au declarat pregătiţi ''să-şi continue dialogul'' pentru a garanta securitatea mondială, a comunicat Kremlinul într-un comunicat după convorbirea telefonică între cei doi şefi de stat, potrivit AFP.

În comunicat, Kremlinul confirmă că Joe Biden i-a propus lui Putin organizarea unei întâlniri la nivel înalt ''în viitorul apropiat'', fără să precizeze dacă preşedintele rus a acceptat această propunere.

Această convorbire telefonică este prima între cei doi şefi de stat, după ce în urmă cu o lună Joe Biden, într-un interviu pentru ABC, întrebat dacă îl consideră pe Putin ''criminal'', a răspuns afirmativ. Acest lucru a provocat un scandal diplomatic între Moscova şi Washington, Rusia rechemându-şi ambasadorul din SUA pentru consultări.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus