Stiri de ultima ora

SECTIA DE INVESTIGARE A INFRACTIUNILOR DIN JUSTITIE Numirea viitorului procuror-şef, încurcată de DIICOT

SECTIA DE INVESTIGARE A INFRACTIUNILOR DIN JUSTITIE Numirea viitorului procuror-şef, încurcată de DIICOT
Economic
Procuroarea Adina Florea a obţinut nota 9,86 la interviul de la CSM pentru şefia Secţiei Speciale, fiind urmată de Sorin Iaşinovschi - 8,85 şi Bogdan Pîrlog - 3,25. Rezultatele sunt definitive, dar pot fi contestate în instanţă.

Candidaţii pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie au susţinut, ieri, interviurile la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Concursul a fost organizat după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a demisiei. Gheorghe Stan a fost numit judecător la Curtea Constituţională din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea PSD.

Dintre toţi candidaţii, cu cele mai mari şanse pentru ocuparea funcţiei pornea Adina Florea, care este procuror adjunct al secţiei, dar se pare că membrilor CSM le va fi greu să ia o decizie în ce o priveşte, atât timp cât, ieri, DIICOT a început urmărirea penală şi a instituit controlul judiciar cu privire la Darius Vâlcov pentru divulgarea ilegală a protocolului de colaborare secret încheiat în 8 decembrie 2016 de Serviciului Român de Informaţii şi Parchetul General. În legătură cu această speţă, Adina Florea a fost indicată de fostul procuror general Augustin Lazăr, ca persoana suspectă de furnizarea acestui document lui Darius Vâlcov.

La audierea din faţa comisiei din cadrul CSM, Adina Florea, care îşi doreşte preluarea conducerii Secţiei a susţinut că este un procuror independent: "Niciodată nu am fost aservită politic, activitatea mea a fost cu respectarea legii, aşa cum am jurat când am intrat în profesie. Niciodată nu am desfăşurat altfel de activităţi decât pe principiile legalităţii, imparţialităţii. Am fost şi sunt un procuror independent, indiferent ce se vehiculează în spaţiul public, nimeni nu m-a influenţat în activitatea profesională".

Amintim că în urmă cu nouă luni, când a fost propusă de Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei, la şefia DNA, procurorul Adina Florea a declarat la CSM: "Nu am fost niciodată un procuror independent (..) pentru că am lucrat în sistemul în care ne desfăşurăm activitatea sub control ierarhic". Ulterior, ea a revenit asupra acestei declaraţii şi a susţinut că a fost o exprimare nefericită.

Adina Florea este procurorul care instrumentează dosarele penale în care este acuzată Laura Codruţa Kovesi, fos-tul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Florea a dispus chiar luarea măsurii preventive a controlului judiciar cu privire la Kovesi într-unul dintre dosare, dar magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au considerat că nu sunt suficiente probe care să justifice o asemenea măsură şi au anulat-o.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus