Stiri de ultima ora

Rusia şi SUA au convenit "să continue dialogul" în beneficiul securităţii globale, anunţă Kremlinul

Rusia şi SUA au convenit să continue dialogul în beneficiul securităţii globale, anunţă Kremlinul
Economic
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Joe Biden, ar fi convenit "să continue dialogul" în beneficiul securităţii globale, anunţă Kremlinul. Într-o convorbire telefonică, Biden i-a propus omologului rus organizarea unei reuniuni la vârf în viitorul apropiat, însă nu a fost comunicat facă Putin a acceptat propunerea, relatează Digi24.

"Cele două părţi şi-au declarat disponibilitatea de a continua dialogul cu privire la cele mai importante domenii ale garantării securităţii globale, ceea ce ar satisface interesele nu numai ale Rusiei şi Statelor Unite, ci şi ale comunităţii internaţionale în ansamblul ei", se arată în comunicatul Kremlinului, relatează AFP.

Tensiunile legate de Ucraina, în centrul discuţiilor dintre Biden şi Putin

Potrivit Moscovei, cei doi şefi de stat au abordat în special tensiunile legate de Ucraina. Kievul şi statele occidentale acuză Rusia că a masat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei, care îşi propune să adere la NATO. În acelaşi timp, violenţele au fost reluate de la începutul anului în conflictul din estul Ucrainei între forţele de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi.

În acest context,"Vladimir Putin a descris abordările unei reglementări politice" bazate pe acordurile de pace de la Minsk adoptate în 2015 pentru a pune capăt conflictului, dar a căror componentă politică nu a fost niciodată aplicată.

Potrivit Kremlinului, preşedintele SUA "şi-a exprimat interesul pentru normalizarea situaţiei" cu Moscova şi pentru "stabilirea unei interacţiuni stabile şi previzibile pe probleme serioase precum stabilitatea strategică şi controlul armamentului, programul nuclear al Iranului, situaţia din Afganistan şi schimbările climatice la nivel global".

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, care a contribuit la ieşirea din impas a relaţiilor cu Washingtonul în anii 1980, a salutat marţi un posibil summit între cei doi preşedinţi.

"Aceasta este singura modalitate pentru a începe construirea unor relaţii bilaterale într-un mod nou", a declarat Gorbaciov, citat de agenţia rusă de ştiri Interfax.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus