Stiri de ultima ora

Românii au medic, dar se tratează singuri. Riscurile automedicației

Românii au medic, dar se tratează singuri. Riscurile automedicației
Economic
Aproape un sfert dintre români asociază durerile în piept cu un atac de cord, iar aproape 60% se tratează cu analgezice și antibiotice atunci când au dureri dentare, arată un sondaj efectuat de Docbook, aplicație de programări online la medic.

Ultima ora

 În ciuda faptului că peste 90% din respondenţi au declarat că au un medic de familie, o treime i-au trecut pragul doar când au fost bolnavi sau în urmă cu mai mult de un an. De altfel, acest lucru este un indicator al faptului că mulţi aleg să se trateze aşa cum consideră de cuviinţă pentru afecţiuni considerate uşoare, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare sau stările generale de rău.

Astfel, 73% au declarat că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută şi durează de câteva zile. Din păcate însă, durerile de cap, deşi comune, nu trebuie tratate cu superficialitate, mai ales în cazul asocierii cu alte simptome sau în cazul permanentizării acestora.

“Riscurile tratamentului după interpretarea personală a simptomelor sunt asemănătoare cu cele care apar după ce decizi să te urci la volan pentru că ai citit pe internet cum se conduce maşina. Pericolul în care te pui sau îi poţi pune pe ceilalţi este similar, chiar dacă sună dramatic comparaţia”, a explicat dl Doctor Adrian Nicolau, medic primar Medicina Generală, clinica Academica.

De asemenea, respondenţii la sondajul Docbook au mai asociat stările febrile, tusea şi voma cu gripa (36%), răceala (17%) sau intoxicaţia (12%) ori insolaţia (3%). Durerile în piept sunt şi ele interpretate cu lejeritate de către aproape jumătate din români. 23% consideră că acestea sunt semn de atac de cord, iar alţi 17% le asociază cu stresul. Din fericire, un procent semnificativ, aproape 50%, consideră că, în cazul în care au astfel de dureri, este mai bine să nu facă interpretări personale şi să apeleze la un medic. Nu se întâmplă însă acest lucru dacă durerile sunt trecătoare.

„Simptomele nu trebuie tratate independent, ci luate în ansamblu, alături de o mulţime de alte detalii. De exemplu, dacă ai dureri în piept, dar şi fumezi, ai hipertensiune sau eşti diabetic sau pur şi simplu eşti trecut de prima tinereţe şi eşti stresat, o vizită la medic îşi poate prelungi viaţa, la propriu. Totuşi, automedicaţia nu trebuie exclusă total, pentru că asta ar duce la aglomerarea unui sistem şi aşa extrem de aglomerat. Ea trebuie însă limitată la lucruri banale şi doar în lipsa factorilor de risc, cum ar fi fumat, hipertensiune, diabet, vârstă înaintată”, a mai explicat medicul Adrian Nicolau.

Printre durerile ignorate de români se numără şi cele dentare. Mai mult de jumătate se tratează singuri şi nu merg la dentist de la primele simptome stomatologice. De altfel, aceste răspunsuri vin în sprijinul studiilor anterioare făcute la nivel naţional, care arată că românii ajung la dentist doar când nu mai pot suporta durerile, deşi specialiştii recomandă vizite din 6 în 6 luni.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus