Stiri de ultima ora

România duce lipsă de meseriaşi. Vezi 3 companii care te învaţă şi te angajează direct

România duce lipsă de meseriaşi. Vezi 3 companii care te învaţă şi te angajează direct
Economic
Şcolile profesionale au fost închise încă din 2009 în România, ceea ce a provocat o lipsă masivă a meseriaşilor. Învăţământul profesional în sistem dual a fost introdus în ţară în 2012, la cererea angajatorilor care nu găseau oameni bine pregătiţi în arte şi meserii. Chiar şi aşa, România încă se confruntă cu o lipsă de meseriaşi, potrivit eJobs.

„După 1989, mirajul unei cariere de succes conferit de accesul din ce în ce mai facil în învăţământul universitar, combinat cu concentrarea industriei naţionale în zone geografice restrânse, a condus la pierd erea interesului public faţă de meserii şi, în principal, faţă de conceptul de meseriaş”, explică Dana Oprişan, directorul de resurse umane al Grupului Renault România.

Lipsa specialiştilor pe piaţa forţei de muncă, dar şi un slab interes al tinerilor faţă de şcolile profesionale au determinat mai multe companii să se implice în sistemul educaţional, finanţând astfel şcoli profesionale în sistem dual, unde angajatorii au posibilitatea de a-şi forma viitorii angajaţi.

Trei companii care se implică în învăţământul profesional din România

Una dintre şcolile profesionale duale este Școala Profesională Germană Kronstadt din Braşov, dezvoltată de Grupul Economic German (grup format din companii precum Continental, Schaeffler, Draxlmaier sau Preh). Școala se axează mai mult pe abilităţile practice ale elevilor decât pe teorie, aşa cum sunt majoritatea şcolilor create de acest tip.

Lipsa forţei de muncă a determinat şi compania IPSO Agricultura să înceapă colaborarea cu Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj din Bucureşti  pentru formara unei clase în sistem dual cu specializarea de mecanic auto. Planurile companiei nu stau în loc, ei vor să crească în continuare noi generaţii de meseriaşi, adaptaţi nevoilor industriei moderne.

Un alt exemplu de companie care s-a implicat în sistemul educaţional este şi Grupul Renault România care a semnat un protocol de parteneriat cu Inspectoratul şcolar al judeţului Argeş şi Primăria oraşului Mioveni pentru înfiinţarea şi susţinerea unor clase de învăţământ profesional, în domeniul mecanică, calificarea profesională de sculer matriţer la Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini din Mioveni.

00:13 00:15 Nemții au înființat o unitate, similară serviciilor secrete, pentru a combate spălarea banilor

Învăţământul dual oferă diverse  beneficii pentru elevi precum bursă de la stat, bursă suplimentară în funcţie de performanţă, cazare, masă, transport, materiale suplimentare de studiu, posibilitatea de a face un stagiu de practică în cadrul companiei cu care are parteneriat liceul. 

Cât despre durata studiilor într-o astfel de şcoală, aceasta este de trei ani, perioadă în care îţi poţi obţine o specializare şi te poţi angaja în compania la care ai făcut practică.

Învăţământul profesional dual permite accesul gratuit la programe de pregătire tuturor absolvenţilor de gimnaziu care doresc să urmeze cursurile, până la vârsta de 26 de ani.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus