Stiri de ultima ora

Restricţiile SUA pot afecta obligaţiuni de până la 60 de miliarde de dolari

Restricţiile SUA pot afecta obligaţiuni de până la 60 de miliarde de dolari
Economic
Restricţiile impuse de Statele Unite investiţiilor americanilor în acţiuni ale unor companii din China ar putea afecta obligaţiuni în valoare de până la 60 de miliarde de dolari şi ar putea provoca ieşiri masive de fonduri din cauza vânzărilor forţate, potrivit unei note a JPMorgan adresată clienţilor, transmite Reuters.

Administraţia Trump a aprobat un decret care interzice americanilor să investească în companii despre care Departamentul Apărării afirma că au legături cu armata chineză, o afirmaţie negată de multe firme, în timp ce guvernul de la Beijing a susţinut că nu există dovezi.

În timp ce un număr de 44 de companii aflate pe lista Departamentului de Apărare au fost excluse din diverşi indici de acţiuni sau au fost delistate de la New York Stock Exchange, pieţele instrumentelor financiare cu venituri fixe încă suportă impactul, multe obligaţiuni fiind emise prin intermediul filialelor, nu al companiilor mamă.

Într-o notă adresată clienţilor, înainte de publicarea listei de filiale care sunt deţinute în proporţie de cel puţin 50% de companii militare chineze, JPMorgan a estimat că vor fi afectate obligaţiuni în valoare de circa 55-60 de miliarde de dolari.

Preşedintele democrat Joe Biden, învestit miercuri, nu şi-a prezentat planurile privind decretul predecesorului său Donald Trump care obligă investitorii să îşi vândă deţinerile la companiile respective, dar îl poate revoca cu uşurinţă.

O atenţie mare se îndreaptă asupra obligaţiunilor emise de China National Chemical Corporation (ChemChina), potrivit JPMorgan.

ChemChina a fost deja afectată de vânzarea forţată a unor acţiuni de 1 miliard de dolari în urma decretului şi ar putea consemna retrageri de fonduri de 1,3 miliarde de dolari din partea investitorilor afectaţi, potrivit calculelor efectuate de JPMorgan.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus