Stiri de ultima ora

Republicanii au cerut oficial amânarea cu 14 zile a certificării alegerilor din Michigan, pentru un audit

Republicanii au cerut oficial amânarea cu 14 zile a certificării alegerilor din Michigan, pentru un audit
Economic
Preşedintele american Donald Trump a continuat, sâmbătă, să susţină că alegerile prezidenţiale au fost fraudate, iar Partidul Republican a cerut în mod oficial amânarea cu 14 zile a certificării rezultatului votului în statul Michigan, pentru efectuarea unui audit în comitatul Wayne, care include oraşul Detroit, unde alegătorii s-au exprimat cu o largă majoritate în favoarea democratului Joe Biden, conform news.ro.

La două săptămâni de când Joe Biden a fost declarat preşedinte ales, republicanul Trump refuză să îşi recunoască înfrngerea şi încearcă invalidarea sau schimbarea rezultatelor, prin procese şi renumărări ale voturilor în mai multe state cheie. Campania sa nu a oferit dovezi pentru afirmaţiile sale referitoare la o fraudă electorală coordonată, pe scară largă.

Sâmbătă, Comitetul Naţional Republican şi Partidul Republican din Michigan au trimis o scrisoare comisiei de evaluare a rezultatului votului, solicitându-i să amâne cu 14 zile certificarea rezultatului, pentru a permite auditarea voturilor din comitatul County, care include oraşul Detroit, unde populaţia este în cea mai mare parte de culoare.

Scrisoarea cere verificarea tuturor voturilor din comitat, făcând referire la "nereguli" care nu au fost luate în considerare.

Doi parlamentari republicani proeminenţi din Michigan, care au mers vineri la Casa Albă pentru a se întâlni cu Trump, la invitaţia acestuia, au declarat că nu au informaţii care ar schimba rezultatul alegerilor în acest stat.

"Ca lideri ai legislativului, vom respecta legea şi vom urma procesul normal în privinţa electorilor din Michigan", au afirmat liderul majorităţii din Senat, Mike Shirkey, şi liderul Camerei Reprezentanţilor, Lee Chatfield, într-un comunicat comun.

Trump a declarat sâmbătă că presa interpretează greşit comunicatul, în care cei doi au mai spus că au încredere în evaluarea procesului electoral din Michigan.

Trump a scris pe Twitter: "Va fi arătată o fraudă masivă la vot".

Eforturile de până acum ale lui Trump, despre care criticii săi afirmă că este un fapt fără precedent ca un preşedinte în funcţie să submineze voinţa alegătorilor, au avut până acum prea puţin succes în instanţe sau în teren.

O numărătoare manuală şi un audit al voturilor din Georgia au confirmat că Biden a câştigat în acest stat, a anunţat vineri secretarul de stat Brad Raffensperger.

Campania Trump are la dispoziţie două zile să solicite o renumărare a voturilor în Georgia. Echipa legală a preşedintelui a anunţat deja că va intenta un proces în acest stat, dar nu a oferit detalii.

Cea mai recentă tactică a campaniei Trump este să încerce să convingă legislativele din statele cheie controlate de republicani să ignore rezultatele şi să îl declare învingător pe Trump, au declarat trei persoane apropiate situaţiei.

Eforturile în acest sens se concentrează în Michigan, dar Trump ar mai avea nevoie să inverseze rezultatul votului şi în alte state, pentru a-l devansa pe Biden în Colegiul Electoral.

Un astfel de eveniment ar fi fără precedent în istoria modernă a Statelor Unite.

Unele grupuri contraatacă cu propriile acţiuni în justiţie.

Vineri, un grup de alegători afroamericani din Detroit şi o organizaţie pentru drepturile de vot au intentat un proces într-o instanţă federală, prin care acuză că Trump şi campania sa încalcă o Lege a drepturilor de vot din 1965, reclamând în mod fals fraudarea alegătorilor şi încercând să răstoarne rezultatele din Michigan şi alte state prin presarea oficialilor să nu numere sau să certifice voturile, sau să numească electori pro-Trump.

"Pentru a pune în aplicare această strategie, pârâţii caută în mod deschis să priveze alegătorii afroamericani de drepturile de vot, inclusiv pe alegătorii din Detroit, Michigan", arată plângerea. Peste 78% dintre locuitorii din Detroit sunt afroamericani, conform datelor recensământului SUA.

Avocaţii din Detroit au cerut, de asemenea, unui judecător să mustre campania lui Trump pentru răspândirea de "dezinformare" într-o solicitare făcută în instanţă referitoare la certificarea alegerilor în comitatul Wayne.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus