Stiri de ultima ora

PROTESTE ÎN SUA Susţinătorii lui Trump au atacat clădirea Capitoliului

PROTESTE ÎN SUA Susţinătorii lui Trump au atacat clădirea Capitoliului
Economic
Actualizare - Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a susţinut un discurs în care îi cere preşedintelui în funcţie Donald Trump să iasă public şi să le ceară susţinătorilor să pună capăt haousului.

Actualizare - Poliţia Capitolului a reţinut câţiva protestatari, auzindu-se şi focuri de armă. Pentru că în clădirea Capitoliului fortele de ordine sunt putine, s-a apelat la Politia Federala.

Secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany: "La ordinul preşedintelui Trump, Garda Naţioală este pe drum împreună cu alte servicii federale de protecţie. Reiterăm apelul preşedintelui Trump împotriva violenţei şi pentru a rămâne paşnici".

În acelaşi timp, vicepreşedintele Mike Pence a ameninţat că cei care sunt implicaţi în organizarea protestului de la Capitoliu vor răspunde penal. "Protestul paşnic este dreptul oricărui american, dar acest atac asupra Capitoliului nostru nu poate fi tolerat, iar cei implicaţi vor fi traşi la răspundere conform celor mai aspre prevederi ale legii", a scris Mike Pence pe contul său de Twitter.

Actualizare - Clădirea Congresului sub lockdown, chiar dacă manifestanţii sunt încă în interior. Au existat confruntări între poliţie şi manifestanţi. O femeia ar fi fost impuşcată în piept şi se află în stare gravă, tranmite presa americană.

"Îl vrem pe Trump", strigă protestarii aflaţi în interiorul clădirii, potrivit BBC. Jurnaliştii şi congresmenii sunt duşi într-o locaţie nedezvăluită încă pentru siguranţă.

Actualizare - Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a instaurat starea de asediu, începând cu ora 18:00, ora Americii, şi va rămâne în vigoare până joi, la 6:00 dimineaţa, anunţă CNN.

Actualizare - Donald Trump a transmis pe un mesaj în care le cere susţinătorilor săi să "stea liniştiţi" şi să sprijine forţele de ordine: "Sunt cu adevărat de partea ţării noastre", a scris Trump, fără însă să le ceară manifestanţilor să se retragă din clădirea Capitoluliului.

Cu puţin timp în urmă, tot Trump l-a criticat pev ice-preşedintele său, Mike Pence, are anunţase că nu se va opune certificării victoriei lui Joe. Biden

"Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce ar fi trebuit făcut pentru a proteja ţara noastră şi Constituţia noastră", a scris Donald Trump pe contul său de Twitter.

Au apărut deja primele imagini cu manifestanţii în interiorul clădirii Congresului.

"Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări. Acum, vedem manifestanţi care atacă Poliţia Capitoliului", a scris pe Twitter Nancy Mace, republicană aleasă în Camera Reprezentanţilor.

Reamintim că sute de manifestanţi s-au adunat la clădirea Congresului american pentru a boicota validarea victoriei lui Joe Biden.

Susţinătorii lui Trump au reuşit să depăşească gardurile de protecţie şi să spargă baricadele şi au pătruns în clădirea Capitoliului. Camerele aflate în dezbaterea obiecţiei asupra electorilor din Arizona au luat o pauză pe timpul haosului, înainte de a reveni în plen. Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederaţiei, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865).
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus