Stiri de ultima ora

Primul tratat internaţional care interzice armele nucleare va intra în vigoare în 2021

Primul tratat internaţional care interzice armele nucleare va intra în vigoare în 2021
Economic
Un tratat internaţional care va interzice folosirea, construirea şi stocarea armelor nucleare a fost ratificat de a 50-a ţară şi va intra în vigoare în ianuarie 2021, anunţă ONU, însă documentul este mai mult simbolic, pentru că statele cu capabilităţi nucleare în ignoră, relatează G4media.

Având în vedere că marile puteri nucleare nu au semnat tratatul, acesta este mai mult simbolic, însă activiştii care au luptat pentru crearea lui speră că acesta va deveni ca un factor descurajant de-a lungul timpului.

Al 50-lea stat care a semnat documentul este Honduras.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a numit "culminarea unei mişcări internţionale de a atrage atenţia asupra consecinţelor umanitare catastrofale ale folosirii armelor nucleare".

"Reprezintă un angajament semnificativ în direcţia eliminării armelor nucleare, care rămâne cea mai mare prioritate de dezarmare a ONU", potrivit acestuia.

Foarte multe ţări au semnat documentul după comemorarea a 75 de ani de la atacurile asupra Nagasaki şi Hiroshima, din vara acestui an.

Foarte puţine state din Europa au semnat documentul: Austria, Irlanda, Liechtenstein, Malta şi San Marino. El nu a fost semnat de niciun stat NATO, dar nici de cele 5 state recunoscute ca fiind puteri nucleare: SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China.

Majoritatea statelor semnatare sunt din Africa şi America de Sud.

Statele Unite au trimis scrisori către ţările care au semnat documentul în care afirmă cu administraţia Trump consideră că acestea au comis "o eroare strategică" şi le-a cerut să renunţe la semnături.

scrie opinia ta aici

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus