Stiri de ultima ora

Primele planuri de redresare aprobate

Primele planuri de redresare aprobate
Economic
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va începe cu o vizită în Spania şi Portugalia, turneul care o va purta în mai multe ţări ale Uniunii Europene, pentru a anunţa aprobarea planurilor de investiţii şi de reforme menite să ajute la depăşirea crizei economice generate de pandemie, transmit agenţia EFE şi Rador, citate de g4media.

Grecia şi Danemarca vor fi următoarele destinaţii, după care şefa Executivului comunitar va fi la Luxemburg, unde, la sfârşitul acestei săptămâni va avea loc un Consiliu al Miniştrilor Economiei şi Finanţelor ai Celor 27.

Deşi este de la sine înţeles că vizitele în aceste cinci ţări vor fi pentru a comunica aprobarea Bruxelles-ului, Spinant a insistat că Executivul european nu a finalizat încă evaluările, iar colegiul comisarilor urmează să le aprobe.

Analiza planurilor "se află în ultima etapă", dar "mai sunt câţiva paşi", a insistat purtătoarea de cuvânt, care a explicat că acest colegiu al comisarilor poate adopta evaluările atât la reuniunea lor, programată pentru marţea viitoare, cât şi printr-o procedură scrisă, care ar putea avea loc în orice zi.

Deşi detaliile călătoriei sunt necunoscute în acest moment, von der Leyen este de aşteptat să viziteze proiecte care vor fi finanţate graţie ajutorului din Fondul de redresaree "Next Generation", în fiecare ţară, precum şi să răspundă presei locale.

Preşedinta Executivului comunitar transferă astfel în plan naţional startul celui mai puternic instrument european împotriva pandemiei, într-un moment în care vaccinarea împotriva Covid-19 a accelerat ritmul - 50% dintre adulţii europeni au primit deja o doză - şi călătoriile intracomunitare se reiau în vară.

Mai multe planuri la linia de start

De aprobarea planurilor depinde posibilitatea ţărilor de a beneficia de Fondul de redresare de 800 de miliarde de euro convenit în iulie anul trecut, în special de 338 de miliarde în granturi şi 383,5 miliarde în împrumuturi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

Spaniei îi revin 69,5 miliarde în transferuri directe şi 84,8 miliarde în credite, pe care, pentru moment, nu le-a solicitat, ceea ce o face al doilea beneficiar, doar în spatele Italiei (cu 191,6 de miliarde în total).

Guvernul spaniol, ca şi guvernele portughez, danez, grec şi luxemburghez, au fost printre primele care şi-au trimis în mod oficial planurile de redresare către Comisie, a cărei idee este să dea aprobarea în iunie acelor planuri care au sosit în 30 aprilie, termenul limită pe care l-a stabilit ca orientare.

Acest grup ar include, de asemenea, Franţa, Germania şi Letonia, în timp ce, pentru cei care au trimis planurile mai târziu, aprobarea va ajunge în iulie.

Doar patru din cele 27 de state membre - Malta, Bulgaria, Estonia şi Olanda - nu şi-au trimis încă planurile, în timp ce cinci - Slovenia, Polonia, Suedia, Croaţia şi România - au solicitat Comisiei să prelungească termenul de două luni pentru evaluarea documentelor, pentru a-şi retuşa planurile.

A doua etapă: "OK"-ul statelor

Odată ce Comisia îşi dă aprobarea, mingea e în terenul Consiliului (statele membre), care are la dispoziţie patru săptămâni pentru a aproba cu o majoritate calificată propunerile partenerilor.

Dacă planul spaniol va primi undă verde săptămâna viitoare, prima oportunitate pe care Consiliul ar avea-o pentru aprobarea ar fi vineri, 18 iunie, la reuniunea miniştrilor economiei, de la Luxemburg.

Portugalia, care prezidează instituţia în acest semestru, ar dori ca primele planuri să fie aprobate la această şedinţă şi este dispusă să convoace o altă reuniune ministerială extraordinară, la sfârşitul lunii iunie, pentru a adopta o a doua rundă, potrivit premierului său, Antonio Costa.

Cu toate acestea, decizia cu privire la momentul abordării temei nu va fi luată decât săptămâna viitoare şi, deocamdată, vineri, la Luxemburg, este de aşteptat doar ca Executivul să informeze miniştrii cu privire la evaluarea planurilor, potrivit unor surse de la preşedinţie. Următoarea întâlnire formală este programată pentru 13 iulie.

În paralel, Executivul comunitar îşi va începe în zilele următoare emisiile de datorii pentru finanţarea Fondului - aproximativ 80 de miliarde de euro anul acesta - astfel încât în iulie să poată începe să plătească avansuri de 13% din alocarea sa, la care vor avea drept ţările când vor primi aprobarea Consiliului.

Faptul că Spania va fi, dacă nu se schimbă ceva, în prima rundă de aprobări de către Comisie, este un bun punct de plecare pentru a fi printre primele care primesc această finanţare, de aproximativ 9 miliarde de euro în cazul său.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus