Stiri de ultima ora

Piaţa cărămizilor s-a întors la nivelul de acum şase ani. Ce strategii au producătorii pentru susţinerea vânzărilor

Piaţa cărămizilor s-a întors la nivelul de acum şase ani. Ce strategii au producătorii pentru susţinerea vânzărilor
Economic
Vânzările de cărămizi vor rămâne pe minus în acest an, fiind susţinute doar de construcţiile rezidenţiale de mici dimensiuni sau diverse proiecte comerciale sau de birouri. În aşteptarea dezgheţării investiţiilor, jucătorii se adaptează prin dezvoltarea portofoliului şi extinderea zonelor de vânzare.

"Contrar aşteptărilor întregii pie­ţe, în primele nouă luni piaţa de cără­mizi a continuat trendul descendent început din 2008 încoace. Din analizele noastre rezultă că piaţa a scăzut cu aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anu­lui anterior, ajungând aproape de nivelul înregistrat în anul 2006, luând în considerare numărul de locuinţe finalizate. Credem că anul acesta vor fi finalizate aproximativ 40.000 locuinţe, echivalent al anului 2006. Până la finalul anului e posibil ca această scădere să fie chiar mai mare, de până la 12%, ţinând cont de semnalele pe care le avem din piaţă", spune Iulian Mangalagiu, director general al companiei Ceramica Iaşi.

El apreciază că anul acesta scăderea pieţei este cu mult peste aşteptări, mai mare decât în anii precedenţi, lucru influenţat de factorii economici, dar şi de cei politici, situaţie care a adăugat un sentiment de incertitudine ce duce la amânarea investiţi­ilor.

"Există un blocaj la nivel naţional în ceea ce priveşte circulaţia banilor. Inves­tiţiile în infra­structură sunt suspendate sau blocate, companiile de construcţii nu-şi primesc banii pe lucrările efectuate, acestea blochează la rândul lor alte companii furnizoare de materiale de cons­trucţii", a adăugat şeful Ceramica.

Factori cu impact negativ asupra pieţei sunt volumul scăzut al investiţi­ilor, slaba absorbţie a fondurilor europene, reducerea sumelor trimise în ţară de românii plecaţi la muncă în străinătate şi reticenţa băncilor în acordarea de împrumuturi. Aceştia generează o stare de anxietate în ceea ce priveşte apetitul investiţional într-o ţară care are totuşi un potenţial ridicat.

Pe de altă parte, numărul ridicat de credite neperformante a condus la apa­riţia în piaţă a unei mase semnificative de active imobiliare cu preţ deosebit de mic, care inhibă noi investiţii la costuri reale, potrivit sursei citate.

"Pentru anul 2013 prognozele nu sunt foarte optimiste, dar este posibil ca în contextul unui climat stabil din punct de vedere politic şi al unor măsuri inteligente din partea statului, piaţa de zidărie să se menţină la acelaşi nivel cu cel de anul acesta", a spus Mangalagiu.
www.zf.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus