Stiri de ultima ora

PENTRU ADUNAREA SIF OLTENIA DIN 12 OCTOMBRIE SIF1 şi SIF4 cer completarea ordinii de zi, pentru demiterea lui Tudor Ciurezu şi a trei administratori

PENTRU ADUNAREA SIF OLTENIA DIN 12 OCTOMBRIE SIF1 şi SIF4 cer completarea ordinii de zi, pentru demiterea lui Tudor Ciurezu şi a trei administratori
Economic
SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), ce deţin împreună 5,55% din SIF Oltenia (SIF5), au solicitat completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor SIF5 din data de 12 octombrie, cu o serie de puncte ce au în vedere atragerea răspunderii şi încetarea mandatelor a patru administratori, se arată într-un raport al SIF-ului din Craiova postat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Parctic, se cere aprobarea atragerii răspunderii preşedintelui Tudor Ciurezu şi a membrilor Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian pentru prejudiciul cauzat SIF-ului prin contractarea împrumutului în sumă de 30 milioane lei de la Banca Transilvania, pentru a plăti dividende către acţionari.

Cele două SIF-uri susţin că, administratorii nu au prezentat date privind condiţiile în care a fost contractat împrumutul, respectiv rata dobânzii sau alte costuri asociate, dar este de presupus că acestea sunt semnificative. Totodată, se aminteşte că SIF5 a utilizat din suma împrumutată 29 milioane de lei şi că a restituit anticipat împrumutul.

"Această rambursare anticipată indică faptul că societarea putea asigura plata dividendelor din fonduri proprii, fără să apeleze la împrumut, dacă administratorii ar fi acţionat cu prudenţa şi diligenţa cerute de legea în vigoare şi de contractul lor de mandat", se spune în raport.

De asemenea, SIF1 şi SIF4 susţin că, administratorii care au decis contractarea împrumutului sunt în culpă, întrucât, în cazul în care societatea nu ar fi dispus de lichidităţi până la 20 august 2020, administratorii puteau propune prin convocatorul AGA din 28 aprilie o altă dată de înregistrare şi o dată mai îndepărtată a plăţii dividendelor pentru a nu apela la împrumut. Conform celor două SIF-uri, administratorii SIF5 aveau obligaţia de a supraveghea evoluţia lichidităţilor şi a încasărilor societăţii, precum şi obligaţia de a evita riscurile probabile care ar fi putut duce la prejudicii pentru societate.

"În consecinţă, administratorii nu au respectat obligaţia de loialitate faţă de societate, de prudenţă, de diligenţă a acestora, neobservând din neglijenţă situaţia lichidităţilor societăţii", se spune în raport, adăugându-se că administratorii au încălcat şi obligaţia de corectă informare a acţionarilor societăţii, întrucât nu au comunicat că ar exista riscul de neplată a dividendelor propuse chiar de către aceştia, prin convocatorul adunării.

Totodată se menţionează că, în urma revocării din poziţia de administrator, Tudor Ciurezu, ce este director general al societăţii, nu mai poate deţine această funcţie, întrucât, potrivit art 9. alin. (2) din actul constitutiv al SIF-ului, directorii sunt numiţi de către administratori.

În data de 12 octombrie, acţionarii SIF5 sunt convocaţi pentru revocarea hotărârilor celor două adunări ce au avut loc în data de 28 aprilie şi supunerea din nou la vot a propunerilor iniţiale avute pe ordinea de zi, referitoare la aprobarea situaţiilor financiare aferente anului 2019 şi distribuţia de dividende.

SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au cerut de mai multe ori convocarea sau completarea ordinii de zi a adunărilor acţionarilor SIF5 pentru demiterea celor patru administratori.

Acum Consiliul SIF5 va analiza solicitarea de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, urmând ca decizia adoptată să fie comunicată investitorilor şi acţionarilor societăţii, în termenele legale.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus