Stiri de ultima ora

PAC 2021-2027. Ministrul Oros a cerut ca DATA ISTORICĂ să fie schimbată: 2018 în loc de 2013!

PAC 2021-2027. Ministrul Oros a cerut ca DATA ISTORICĂ să fie schimbată: 2018 în loc de 2013!
Economic
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, intervenție pentru schimbarea datei istorice la care se plătește Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru bovine. Șeful de la Agricultură a declarat astăzi, marți – 19 octombrie, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care se desfășoară la Luxemburg în perioada 19-20 octombrie, că susține o perioadă de referință mai recentă, cum ar fi anul 2018.

”În ceea ce privește sprijinul cuplat, România susține alocarea a cel puțin 15% din plafonul național pentru sprijinul cuplat. România solicită ca în domeniul de aplicare a acestei scheme să fie introdus și sectorul cărnii de porc, care este grav afectat de pesta porcină africană, precum și sectorul cărnii de pasăre. Având în vedere că statele membre care aplică plata directă, nu acordă ajutoare sectorului zootehnic, propun să se continue ajutorul național tranzitoriu, în proporție de 50%, pentru toată perioada de programare”, a subliniat Oros.

Acesta a spus că România solicită și flexibilitate pentru a stabili o perioadă de referință mai recentă, cum ar fi anul 2018. ”În ceea ce privește eligibilitatea cheltuielilor din FEGA, ne menținem opinia că ar trebui să se asigure continuitatea plăților, eliminându-se orice risc datorat neaprobării la termen a Planului Național Strategic. Solicităm ca și cheltuielile FEGA să fie eligibile începând cu data prezentării Planului Strategic, dar nu înainte de 1 ianuarie 2023”, a mai subliniat Oros.

În prezent data de referință pentru plata ANTZ bovine este 2013. Fermierii și-au manifestat de multe ori nemulțumirile legate de plata pe cap de animal pentru unele efective care au ajuns demult la abator sau au murit din cauze naturale.

Ajutorul Național Tranzitoriu este o subvenție achitată fermierilor anual din bugetul de stat și nu din bugetul Uniunii Europene. Acesta se acordă fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme: -Schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; -Schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; -Schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

Reamintim că miniștrii din UE vor desfășura un schimb de opinii cu privire la reforma politicii agricole comune (PAC). Consiliul va încerca să adopte o abordare generală cu privire la cele trei regulamente prevăzute în cadrul noii PAC:

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus