Stiri de ultima ora

OPINII Zoom ne arată cât de departe a mers nebunia burselor

OPINII Zoom ne arată cât de departe a mers nebunia burselor
Economic
Compania care administrează platforma Zoom, listată pe Nasdaq, ar vrea să strângă nişte bani suplimentari de la investitori - 1,75 miliarde dolari printr-o ofertă publică -, profitând de perioada bună pe care a traversat-o la bursă.

Managementul vrea, deci, să profite de ultima parte a pandemiei şi scoate la vânzare 5,14 milioane de acţiuni comune de clasa A, la un preţ de 340 dolari/acţiune. Şi nu m-ar mira să aibă succes, ba chiar să existe bătaie pe acţiuni, având în vedere "oportunitatea" (sunt mai ieftine decât cotaţia bursieră). Totuşi, orice om cu scaun la cap şi-ar pune problema dacă nu cumva revenirea la normalitate în următorii ani nu ar afecta şi cotaţiile Zoom, o companie care a crescut pe fondul cursurilor din şcoala online şi a mutării joburilor la domiciliu. Şi, să nu uităm, e vorba de un PER de 247, iar acţiunile au crescut de 5 ori de la începutul lui 2019.

Cât se poate primi din dividende în următorii 2-3 ani pentru a compensa o scădere abruptă a cotaţiilor, dacă lucrurile reintră în normal sau măcar se apropie de normalul cunoscut înainte de pandemie? Să zicem că se stabilizează cotaţiile la jumătatea distanţei dintre preţul actual şi cel de la care a început decolarea, cel de 70 de dolari.

În câţi ani se poate acoperi din dividende scăderea cu 140 de dolari a cotaţiei, având în vedere câştigul pe acţiune de acum, în vremuri bune, de numai 1,4 dolari? Fix în 100. Vi se pare un termen decent?

Să mai spunem că nu toţi beneficiarii pandemiei au ajuns la fel de supraevaluaţi. Acţiunile Netflix, de pildă, au urcat de la 350 de dolari în urmă cu un an până la un maxim de numai 550 de dolari în octombrie (acum sunt 494), în condiţiile în care PER-ul actual este aproape decent în comparaţie cu cel al Zoom, doar 80.

Ce se întâmplă cu Zoom, ce s-a întâmplat cu Airbnb (dublare a cotaţiilor în prima zi de la listarea la bursă după închiderea IPO-ului, în condiţiile în care vorbim totuşi de o afacere lovită de pandemie) ori ce vedem în piaţa crypto, cu bitcoinul dublând repede maximul istoric anterior (de la 20.000 la 40.000 de dolari în câteva zile) arată că nebunia speculaţiilor a atins apogeul şi că mulţi se vor alege cu nişte corecţii de toată frumuseţea la un moment dat. Nu pot spune când, nimeni nu poate intui exact momentele de atingere a maximelor şi minimelor, dar e inevitabil, nimic nu creşte la infinit. Iar când creşterea se opreşte nu prea urmează faza de platou, ci prăbuşirea dureroasă, pentru că cei care s-au familiarizat cu creşterile exponenţiale ar lua stagnarea ca pe o mare dezamăgire, iar ordinele de vânzare s-ar multiplica instantaneu.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus