Stiri de ultima ora

OFICIAL Contribuabilii nu mai sunt obligaţi să prezinte cazierul fiscal. Instituţiile interesate trebuie să îl ia singure de la ANAF

OFICIAL Contribuabilii nu mai sunt obligaţi să prezinte cazierul fiscal. Instituţiile interesate trebuie să îl ia singure de la ANAF
Economic
Instituţiile care au nevoie de cazierul fiscal al unui contribuabil nu vor mai putea să i-l ceară acestuia, ci vor fi obligate să îl solicite direct de la ANAF, care este de asemenea obligată să îl pună la dispoziţie în format electronic.

Măsura a intrat în vigoare vineri, când a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin al Ministerului Finanţelor Publice prin care se reduce birocraţia, prin extinderea accesului autorităţilor şi instituţiilor publice la cazierul fiscal al contribuabililor, prin sistemul informatic PatrimVem.

ANAF va transmite în format electronic cazierul fiscal al unui contribuabil către autorităţile şi instituţiile publice care îl solicită, prin sistemul informatic PatrimVem, în loc ca acesta să fie ridicat de la un sediu fizic al Fiscului.

Ordinul ministrului Finanţelor Publice modifică şi completează serviciile puse la dispoziţia autorităţilor şi instituţiilor publice de către minister prin sistemul informatic propriu, astfel:

„Am spus încă de la început că cei mai importanţi sunt cetăţenii, contribuabilii. Toate eforturile noastre de simplificare au în vedere îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor, atât prin creşterea veniturilor, cât şi prin reducerea timpului petrecut la ghişeu”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

PatrimVen reprezintă o bază de date comună în care sunt colectate, agregate şi puse la dispoziţia utilizatorilor informaţii din diverse surse privind: bunurile impozabile deţinute de persoanele fizice şi juridice în România; veniturile impozabile ale persoanelor fizice în România; informaţii despre conturile deţinute de persoanele fizice şi juridice în instituţiile bancare din România. Utilizarea acestui sistem informatic conduce la eficientizarea activitătilor institutionale, îmbunătătirea activitătilor de administrare si vine în sprijinul cetăţenilor, care nu mai sunt nevoiti să se deplaseze la sediul organului fiscal pentru obţinerea documentelor fiscale necesare si la unitătile administrativ-teritoriale/instituţiile publice, după caz, pentru depunerea acestora.

Prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2632/2016 pentru dezvoltarea serviciilor Ministerului Finanţelor Publice puse la dispoziţia autorităţilor şi instituţiilor publice prin sistemul informatic propriu, s-a creat cadrul legal privind posibilitatea acordării de către autoritatea fiscală a următoarelor servicii:
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus