Stiri de ultima ora

Nicu Marcu, preşedinte de nici un an la ASF, acuzat de nereguli grave în exercitarea funcţiei

Nicu Marcu, preşedinte de nici un an la ASF, acuzat de nereguli grave în exercitarea funcţiei
Economic
• Claudiu Mureşan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat: "Din documentele prezentate, reiese că o parte din faptele sesizate ar putea fi, eventual, de natură penală"

• Cristian Muntean, angajat al ASF: "Instituţia a deturnat atenţia de la plângerea la DNA pe care am făcut-o"

• ASF a văduvit bugetul de stat cu cel puţin 30 de milioane de euro, acuză Muntean

Cristian Muntean, angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie ce "supraveghează" cele mai mari pieţe financiare nebancare din România, l-a acuzat ieri în Senat pe Nicu Marcu, preşedintele ASF, că a angajat fără concurs zeci de persoane, inclusiv pe ginerele liderului PSD Olt Paul Stănescu, pe numele său Robert Marius Modan.

Amintim că BURSA a scris anul trecut că Marcu a fost numit cu susţinerea tacită a PSD în condiţiile în care unul dintre susţinătorii lui Marcu din interiorul social-democraţilor este Paul Stănescu, şeful organizaţiei Olt.

Muntean a avut ieri o audiere în Comisia de finanţe, bănci şi piaţă de capital din Senat şi a divulgat o serie mai lungă de nereguli din cadrul instituţiei.

El le-a vorbit senatorilor inclusiv despre cum ASF favorizează asiguratorii prin aplicarea de sancţiuni simbolice ori angajări pe criterii de rudenie (gineri, soţii) şi interese personale (amante). Acesta le-a prezentat senatorilor un memoriu în care îl acuză printre altele pe preşedintele Nicu Marcu că a angajat fără concurs zeci de persoane.

"În primele 30 de zile de la instalarea în funcţie a lui Nicu Marcu, acesta a numit prin delegare, fără concurs, în funcţie de conducere pe ginerele leaderului PSD Paul Stănescu, care se numeşte Robert Marius Modan. În acest fel, ginerele lui Paul Stănescu a ajuns să câştige 4.000 de euro net/lună + prime, toată lumea din instituţie ştiind faptul că ginerele lui Paul Stănescu este protejatul lui Nicu Marcu", a spus Muntean.

Potrivit surselor BURSA, pe Paul Stănescu şi Nicu Marcu îi leagă o prietenie mai veche. De altfel, la numirea lui Marcu a existat un consens mai rar întâlnit în politică, Marcu fiind sprijinit anul trecut inclusiv de ALDE şi de către Victor Ponta, care ar fi negociat la rândul lui susţinerea lui Marcu. Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, a fost renumit ulterior vicepreşedinte la Curtea de Conturi în locul lui Marcu.

Claudiu Mureşan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, ne-a declarat ieri: "Nu am avut o audiere, a fost de fapt o prezentare a unor documente de către un avertizor de integritate din cadrul ASF. Din documentele respective, reiese că o parte din faptele sesizate ar putea fi, eventual, de natură penală. Din păcate, nu vă pot oferi mai multe informaţii, pentru că persoana care este avertizor de integritate ne-a solicitat confidenţialitate în privinţa datelor şi informaţiilor furnizate. Am primit respectivele date, voi întocmi un proces-verbal despre acestea pe care îl voi înainta Biroului Permanent şi conducerii Senatului".

Memoriul prezentat de avertizorul de integritate senatorilor din cadrul Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital cuprinde per total şi mai multe aspecte negative cu privire la activitatea ASF în domeniul asigurărilor, fapte care au adus pierderi importante de 30 de milioane de euro pentru bugetul de stat, precum şi cu privire la modul în care noul preşedinte, Nicu Marcu, a înţeles să conducă instituţia respectivă. Documentul cuprinde modul în care promovările au fost făcute de către actualul şef al ASF numai pe criterii politice: Robert Modan, ginerele liderului PSD Paul Stănescu, a fost promovat într-o funcţie ce trebuia ocupată prin concurs şi nu prin delegare - funcţia de Şef Serviciu - Serviciu analiză şi suport tehnic Sal-Fin.

De menţionat că salariul mediu net de bază în ASF este de 10.000 de lei (peste 2.000 de euro), iar membrii conducerii ASF au venituri nete lunare care ating şi 14.000 de euro.

În privinţa modului în care se fac angajările în ASF, Muntean arată că membrii Consiliului ASF, pentru a evita angajările prin concurs, angajează la cabinetele membrilor executivi persoane pe post de consilier/expert în management, urmând ca apoi să le detaşeze în cadrul diverselor direcţii din ASF, fără concurs.

"Prin acest artificiu se ocoleşte legea şi se angajează persoane «agreate» fără concurs în posturi pentru care ar trebui organizate concursuri. Zeci de persoane au fost angajate în acest fel la ASF fără concurs şi mutate discret, tot fără concurs, în diverse departamente. După cunoştinţele mele, numai de la numirea lui Nicu Marcu la conducerea instituţiei au fost angajate peste 10 persoane în acest mod. Despre aceste persoane, se discută în autoritate că ar fi conexiuni politice din zona PSD", acuză Muntean.

• Amenzi simbolice date asigurătorilor şi procese pierdute

Cristian Muntean reclamă printre altele faptul că "din iulie 2020, sub mandatul lui Nicu Marcu, presedinte al ASF, gradul de conformitate al asigurătorilor s-a deteriorat semnificativ, iar în consecinţă, numărul de reclamaţii a crescut exponenţial".

"În luna iulie 2020, ASF înregistra aproximativ 2.200 de reclamaţii/lună, iar la zece luni distanţă de la preluarea mandatului de preşedinte al ASF al lui Nicu Marcu, ASF înregistrează aproximativ 5.500 de reclamaţii/lună", se arată în memoriu.

Muntean mai arată că, anul trecut, ASF a primit 41.544 de reclamaţii la adresa firmelor de asigurări, iar consumatorii au avut dreptate în 60% din cazuri, adică aproximativ 25.000 de situaţii în care asiguratorul a încălcat legea, fără ca ASF să aplice amenzi semnificative.

"Având în vedere procentul de 60% reclamaţii întemeiate, ar rezulta că în 6.000 de cazuri (numărul se referă doar la drepturile cesionate) asiguratorii au încălcat legea şi ar fi trebuit sancţionaţi. Amenda minimă este conform legii 132/2017 de 50.000 de lei, adică echivalentul a 10.000 de euro. 6.000 de sancţiuni x 10.000 de euro = 60 milioane de euro reprezintă sancţiuni pe care ASF ar fi putut să le aplice, dar nu le-a aplicat, doar prin nerecunoaşterea valabilităţii contractului de cesiune de creanţe. Jumătate din valoarea amenzilor aplicate de către ASF ajung la bugetul de stat. Asta înseamnă că ASF a vaduvit bugetul de stat cu 30 milioane de euro numai prin nerecunoaşterea contractului de cesiune de creanţe, în contra practicii instanţelor de judecată", precizează Muntean.

"Cu privire la refuzul ASF de a aplica amenzi pieţei de asigurări aşa-zis supravegheate, am sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, iar ulterior, informaţii despre denunţul meu au ajuns în media în luna ianuarie 2021", mai arată acesta, adăugând: "Până la acel moment, ASF nu aplicase nicio sancţiune pentru asemenea deficienţe. Imediat dupa ce media a relatat despre sesizarea facută de către mine la DNA, ASF, pentru a deturna informaţia care privea Autoritatea, a anunţat că a sesizat DIICOT cu privire la posibile infracţiuni în legatură cu activitatea de control pe piaţa asigurărilor, respectiv că s-ar fi identificat erori majore în documente oficiale prezentate de angajaţii mai multor direcţii membrilor Consiliului ASF, erori suspectate a fi intenţionate, pentru avantajarea asiguratorilor. La două zile de la apariţia în presă a denunţului meu către DNA, ASF a amendat şi asiguratorii Euroins şi City Insurance, în baza neconformităţilor identificate pe baza reclamaţiilor primite de la consumatori. Toate acestea, însă, abia după ce informaţii despre denunţ au apărut în presă, şi după ani de pasivitate a Autorităţii".

• City Insurance şi Euroins au scăpat cu doar câteva sancţiuni şI au câştigat procesele cu ASF pe considerente care ţin de vicii de procedură

Muntean mai spune că, în ultimul an, ASF a constatat nereguli majore la City Insurance şi Euroins, le-a aplicat câteva mici sancţiuni, dar, în mod paradoxal, atunci când asiguratorii au contestat sancţiunile în instanţă, ASF a pierdut procesele, pe considerente care ţin de vicii de procedură ale actelor întocmite de ASF (iar nu de fondul neregulilor constatate). Mai exact, instanţele au dat câştig de cauză asigurătorilor deoarece actele de sancţionare au fost întocmite incorect de către angajaţii ASF.

"Legea prevede că ASF trebuie sa aplice amenzi semnificative, de la 50.000 la 500.000 lei asiguratorilor, pentru fapte precum neplata integrală sau la termen a despăgubirilor. Deşi consumatorii de asigurări reclamă constant aspecte ce ţin de neplata despăgubirilor, iar reclamaţiile sunt, statistic, găsite întemeiate în aproximativ 60% din cazuri, ASF aplică foarte rar amenzi, sau eventual, avertismente, chiar dacă faptele sunt repetate. (...) Sancţiunile aplicate de ASF conducerii EUROINS au fost anulate de instanţă deoarece ASF nu şi-a motivat decizia de sancţionare. O asemenea eroare flagrantă este, din punctul meu de vedere, inexplicabilă în mod logic, având în vedere aparatul tehnic de specialitate de care dispune ASF şi care nu putea ignora procedurile elementare aplicabile", potrivit lui Cristian Muntean.

Potrivit lui Muntean, sancţiunea a fost aplicată deoarece persoanele din conducerea firmei City Insurance au refuzat să pună la dispoziţia ASF-ului contractul lor de reasigurare al firmei de asigurări City Insurance.

"Acest lucru este foarte grav, întrucât ASF nu cunoaşte, la acest moment, cine este reasiguratorul către care City Insurance cedează majoritatea primelor de asigurare încasate. Ar putea fi o societate înregistrată într-un paradis fiscal sau ar putea fi un reasigurator fictiv. Este vorba despre banii a circa 3 milioane de şoferi asiguraţi la City Insurance, care sunt cedaţi unui asigurator necunoscut, cel mai probabil în afara ţării, pe baza unui contract pe care City Insurance refuză sa îl pună la dispoziţia ASF chiar dacă ASF îi sancţionează cu amendă cumulată de 3,78 milioane de lei. Desigur că asiguratorii nu se conformează câtă vreme conducerea City Insurance are câştig de cauză şi suspendă în instanţă deciziile ASF de aplicare a amenzilor", potrivit angajatului ASF.

Într-un alt proces, în care City Insurance a contestat decizia ASF prin care societatea de asigurări era obligată să îşi majoreze capitalul social cu 16,5 milioane de lei şi să recalculeze rezervele tehnice pentru 100.000 de dosare de daună, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a formulat cereri de intervenţie accesorie în favoarea ASF, urmărind să sprijine apărările formulate de Autoritate şi decizia ASF.

"Inexplicabil, ASF a solicitat în instanţă, în mod repetat, la mai multe termene de judecată, respingerea cererii Confederatiei Transportatorilor (COTAR) de intervenţie ca parte în proces de partea ASF, prin care se aduceau argumente în sprijinul deciziei ASF. Aceasta, în condiţiile în care ASF pierduse deja un set de acţiuni cu societatea City Insurance. Instanţa de judecată, insă, a admis cererea de intervenţie a transportatorilor, iar City Insurance a pierdut procesul cu ASF", se mai arată în memoriu.

• "ASF este în prezent o instituţie politizată, eşuată, incapabilă să protejeze cetăţenii acestei ţări"

Potrivit lui Muntean, pierderea procesului de către City Insurance aduce după sine două consecinţe: reanalizarea rezervelor tehnice pentru aproximativ 100.000 de dosare de daună şi obligaţia de ducere a bun sfârşit a aportului de capital de 16,5 milioane de euro.

"Decizia stabilită de către ICCJ este definitivă si ar fi trebuit realizată «de îndată» de către City Insurance. (23 martie 2021). De la pronunţarea acestei decizii definitive şi care ar fi trebuit dusă la îndeplinire «de îndată» de către City Insurance, ASF aşteaptă de aproape 2 luni ca City Insurance să transmită documente doveditoare privind îndeplinirea criteriilor de lichiditate. În tot acest timp, City Insurance vinde hârtii sub denumirea de poliţe RCA, fară să facă dovada îndeplinirii «de îndată» a măsurilor stabilite de către instanţă şi ASF, fără să facă dovada că dispune de capitalul social impus de instanţă, fără să fie clară situaţia rezervelor şi fără să fie cunoscut dacă şi unde sunt reasigurate riscurile asumate de City Insurance. În locul recalculării rezervei tehnice pentru cele 100.000 de dosare de daună şi injecţia de capital de 16,5 milioane de euro, City Insurance anunţă public faptul că societatea de asigurări se află în procedură de vânzare. ASF nu a formulat nicio obiecţie faţă de City Insurance cu privire la posibila neîndeplinire a obligaţiilor mentionate mai sus. Astfel de vicii severe ale actelor emise de ASF, precum şi refuzul autorităţii de a fi susţinută, ajutată juridic, în mod gratuit, în procesele în care este chemată de asiguratori, nu se pot explica, în opinia mea, decât fie prin incompetenţă, situaţie în care ar fi trebuit să se intervină corectiv, fie prin corupţie, printr-o intenţie, prezumabil, pe baza unor înţelegeri subterane cu asiguratorii, de a vulnerabiliza actele autorităţii, astfel încât să devina anulabile. Oricare ar fi situaţia, consider că este gravă şi trebuie luate măsuri", spune Muntean.

Acesta afirmă că Autoritatea de Supraveghere Financiară "este în prezent o instituţie politizată, eşuată, incapabilă de a proteja cetăţenii acestei ţări şi care a ratat majoritatea obiectivelor pentru care a fost înfiinţată".
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus