Stiri de ultima ora

Ministrul Muncii: România nu e în criză economică. Nu o spun eu, o spun cifrele

Ministrul Muncii: România nu e în criză economică. Nu o spun eu, o spun cifrele
Economic
Ministrul Muncii Marius Budăi susţine că România nu este în criză economică, fapt dovedit de cifre prezentate de Eurostat şi Institutul de Statistică, iar la finalul anului bugetul de pensii va intra pe excedent.

Marius Budăi a fost întrebat, la Digi24, dacă susţine ideea ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici de a interzice pensionarilor să lucreze la stat şi dacă această măsură este un semn că România este în criză, în contextul noii legi a pensiilor.

„Refuz să răspund la această întrebare. Dacă puneţi problema aşa, cand Eurostat spune ca avem creştere economică 5,1 în acest an în primul trimestru...”, a spus iniţial Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că reforma sistemului de pensii va începe la 1 octombrie 2021.

„Reforma sistemului de pensii va începe practic la 1 octombrie 2021. Vom începe cu noul mod de calcul şi cu introducerea în formulele de calcul a Acordului Global, prin acel spor de 10%, prin recalcularea celor cu pensie de urmaş, prin reducerea vârstei de pensionare a mamelor ce au crescut 3 copii. Aşa e prevăzut în lege, până în 2021 se vor vedea măririle succesive de valoare de punct de pensie”, a susţinut Marius Budăi.

Acesta a respins acuzaţiile de populism aduse la adresa Legii pensiilor.

„Noi suntem acum ca influenţă în PIB cu plata pensiilor la 6% din PIB. Tot ce se întâmplă în Uniunea Europeană, media UE e de peste 12%, 12,4%, 13%, deci suntem la sub de două ori şi ceva cheltuiala pensiilor din PIB. Avem nevoie de această majorare, nu este vorba de măsuri populiste, refuz să cred că majorarea veniturilor pentru părinţii şi bunicii noştri ar fi populism. (...) Datoria publică a României este de 34,9% din PIB, iar media UE este de 83% din PIB. Deci noi suntem cu mult spre pragul de alertă al BNR de 45% şi cu mult sub ceea ce prevede Tratatul de la Maastricht de 60%. Trebuie să ştim că datoria publică a României este 3% pe termen scurt şi 97% pe termen mediu şi lung”, a adăugat ministrul Muncii.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus