Stiri de ultima ora

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu: Digitalizarea, obiectiv prioritar de programare a viitorilor bani europeni

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu: Digitalizarea, obiectiv prioritar de programare a viitorilor bani europeni
Economic
„Pentru România, 2021-2027 va fi perioada în care va trebui să punem accentul pe competitivitate. Pregătirea din timp a unor proiecte de calitate din această perspectivă va fi un factor-cheie în dezvoltarea sănătoasă și pe termen lung a economiei românești. Să nu uităm ce progrese avem, suntem într-o creștere accentuată. Pentru a consolida această creștere, avem nevoie de firme și produse competitive și de valorificarea potențialului nostru pentru digitalizarea în toate segmentele sociale și economice.

Acesta este un obiectiv pe care, prin eforturile mele și ale colegilor de la  Ministerul Fondurilor Europene, îl vom trata cu multă responsabilitate.

Designul viitoarelor Programe Operaționale, procesul de finanțare vor ține cont, fără îndoială, de nevoile României. Cuvântul cheie va fi pregătirea pentru modul în care vom folosi și cheltui inteligent banii europeni în următoarea perioadă de programare. Gândirea pe termen lung pe care o avem înaintea acestei noi provocări – al treilea cadru financiar pentru Romania – arată maturitatea noastră, a tuturor și asigură premisa atât de necesară pentru un start mai bun”. Declarația a fost făcută de Dna. Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, la reuniunea Comitetului de Monitorizare  pentru Programul Operaţional Competitivitate.

Echipa care gestionează acest Program, condusă de Dna. Svetlana Gomboș, a făcut o radiografie detaliată a progreselor înregistrate în implementare. A fost prezentată situaţia la zi a principalilor indicatori, astfel:

În  cadrul reuniunii CM POC au fost prezentate totodată priorităţile pentru acest an și anume: lansarea tuturor apelurilor de proiecte, realocarea rezervei de performanţă și demararea pregătirii proiectelor pentru viitoarea perioadă de programare.

Au fost dezbătute, în același timp, principalele modalităţi pentru un proces mai eficient de implementare, în paralel cu fluidizarea plăţilor către beneficiari.

La prima reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru CM POC au fost prezenți, alături de noul ministru Roxana Mînzatu și ministrul Comunicatiilor și Societății Informaționale, Dl. Alexandru Petrescu.

Din partea MFE au participat, de asemena, Dna. Mihaela Toader și Dl.  Octav-Dan Paxino, secretari de stat dar au fost prezenți și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Administrației și Internelor, numeroși beneficiari și parteneri de dialog.

Din partea Comisiei Europene, au participat Dl. Carsten Rasmunssen șef Unitate DG Regio, Dna. Ana-Maria Dobre și Dl. Damien Cocard, manageri programe – politici UE.

Despre POC:

Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 finanțează investiții pentru susținerea competitivității economice în cercetare, dezvoltare și inovare și în tehnologia informației și comunicațiilor. Programul are o alocare de 1,5 mld. euro.

Ce este Comitetul de monitorizare

Comitetul de monitorizare (CM) este structura partenerială care contribuie la buna gestionare a unui program operațional. Este compus din reprezentanți ai autorităților cu atribuții în gestionarea fondurilor europene și din reprezentanți ai partenerilor. CM se reunește cel puțin o dată pe an, cu scopul de a analiza implementarea programului și progresele înregistrate, fiind, în același timp, entitatea consultată cu privire la orice modificare a programului propusă de autoritatea de management.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus