Stiri de ultima ora

Ministrul Finanţelor vrea să taxeze pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei lunar

Ministrul Finanţelor vrea să taxeze pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei lunar
Economic
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, propune taxarea cu 30% a pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei şi cu 50% a celor care depăşesc 10.000 de lei. El a depus la Senat o iniţiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal.

Propunerea legislativă prevede instituirea unei taxe pe veniturile reprezentând pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi şi statute speciale.

"Conform informaţiilor furnizate de Casa Naţională de Pensii pentru un număr de 9.312 beneficiari de pensii de serviciu în plată la sfârşitul lunii iunie 2019, din total sume cuvenite în cuantum de 105.706.216 lei, partea suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat bazată pe contributivitate reprezintă aproximativ 16,9%, iar cea fără contributivitate, suportată de la bugetul de stat, reprezintă aproximativ 83,1%. Se constată că în cazul pensiilor mai mari de 10.000 lei lunar componenta bazată pe necontributivitate este dominantă comparativ cu cea bazată pe contributivitate", se arată în expunerea de motive.

De asemenea, iniţiatorul explică, în expunerea de motive, că în stabilirea plafonului de 7.000 de lei peste care se propune taxarea pensiilor s-au folosit studii recente făcute de Academia Română, fiind avute în vedere şi cerinţele de convergenţă a veniturilor prezentate în raportul de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro.
www.rtv.net

Articole similare :
comments powered by Disqus