Stiri de ultima ora

MIHAIL VESTEA: Braşovul ar putea cere 550 de milioane de euro din PNRR pentru două proiecte

MIHAIL VESTEA:   Braşovul ar putea cere 550 de milioane de euro din PNRR pentru două proiecte
Economic
Acesta îl contrazice, astfel, pe primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, care susţine că valoarea estimată spitalului regional ar fi de 600 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte proiectul spitalului regional, Veştea a subliniat că valoarea investiţiei va rezulta din studiul de fezabilitate şi că, în cadrul negocierilor ce au loc la guvern, Braşovul va putea solicita oricât, însă asta nu înseamnă că va şi primi suma cerută.

"Sigur că sunt discuţii şi sumele în discuţii au legătură şi cu PNRR, pentru că, atunci când discutăm de 300 de milioane de euro, ne gândim şi la ce ne propunem să solicităm prin acest program. Acesta nu este într-o formă finală. (...) Sigur că o componentă importantă va fi zona de Sănătate, dar trebuie văzut câţi bani vor rămâne aici şi, de aici, câţi putem obţine pentru spitalul regional de la Braşov. Încă din discuţiile pe care le-am avut anul trecut, în noiembrie-decembrie (...) discuţiile erau la 300 de milioane de euro", a declarat, într-o conferinţă de presă, Mihail Veştea.

"Şi atunci, discutăm cu ministerele Transporturilor şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene (...) să vedem dacă putem să-l împărţim pe două componente: cea de achiziţie pe partea de garnituri de tren, de material rulant s-o facem pe PNRR, pentru că e mai uşor să faci documentaţia anul acesta şi lansezi licitaţia, iar până la sfârşitul lui 2022 să ai contractată investiţia, iar cea de-a doua, de reabilitare şi dezvoltare a infrastructurii rutiere, de construire de gări, electrificare s-o facem pe Programul Operaţional Infrastructură Mare", a precizat Veştea.

Cei 250 de milioane de euro sunt destinaţi achiziţiei de 13 garnituri duble de transport pe calea ferată, pentru şase direcţii (cu câte două garnituri) de plecare din Braşov, respectiv Valea Prahovei, Vama Buzăului, Sfântu Gheorghe, Feldioara-Rupea, Ghimbav-Codlea şi Râşnov-Zărneşti, pentru care există infrastructura necesară şi o a şaptea direcţie (o singură garnitură) pentru care nu există deocamdată infrastructura - spre viitorul Aeroport.

"Avem un proiect pe care ne străduim să-l introducem pe PNRR prin CFR infrastructură pentru direcţia Aeroportului, cu o singură garnitură", a spus senatorul PNL, menţionând că realizarea documentaţiei pentru realizarea acestui tronson de cale ferată este avansată, în câteva luni urmând să fie finalizat studiul de fezabilitate.

Primarul USR al Braşovului, Allen Coliban, a anunţat, recent, că proiecte de investiţii ale municipalităţii pregătite în prezent, care nu ar fi putut fi finanţate fără existenţa PNRR, ar totaliza 1,5 miliarde de euro, menţionând două dintre acestea, spitalul regional - proiect de 600 milioane de euro şi trenul metropolitan - în valoare de 400 - 500 de milioane de euro.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus