Stiri de ultima ora

Liderii G20 se angajează să finanţeze distribuţia echitabilă a vaccinurilor pentru Covid-19

Liderii G20 se angajează să finanţeze distribuţia echitabilă a vaccinurilor pentru Covid-19
Economic
Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii (G20) se vor angaja, duminică, să finanţeze o distribuţie echitabilă a vaccinurilor, medicamentelor şi testelor pentru Covid-19, în jurul lumii, astfel încât ţările sărace să nu fie lăsate pe dinafară, arată un proiect de comunicat al reuniunii G20, transmite Reuters, conform news.ro.

"Nu vom cruţa niciun efort pentru a asigura disponibilitatea lor accesibilă şi echitabilă pentru toţi oamenii, în conformitate cu angajamentele membrilor de a stimula inovaţia. Recunoaştem rolul imunizării extinse ca bun public global", afirmă liderii în proiectul declaraţiei G20.

Aceştia afirmă că economia globală a început să redreseze, dar recuperarea a rămas "inegală, extrem de incertă şi supusă riscurilor ridicate de scădere".

Totodată, aceştia se angajaează să continue să utilizeze toate instrumentele de politică disponibile atât timp cât va fi necesar pentru a proteja vieţile, locurile de muncă şi veniturile şi încurajează băncile multilaterale de dezvoltare să îşi consolideze eforturile pentru a ajuta ţările să facă faţă crizei.

Uniunea Europeană a cerut 4,5 miliarde de dolari, până la sfârşitul anului, de la G20, pentru a plăti instrumentele de luptă anti-COVID-19 pentru ţările mai sărace.

Proiectul solicită, de asemenea, creditorilor privaţi să se alăture unui moratoriu referitor la serviciul datoriilor, pe care G20 doreşte să îl extindă până la jumătatea anului 2021 şi, eventual, pe o perioadă mai îndelungată, şi susţine un cadru comun pentru gestionarea problemelor referitoare la datorii dincolo de acesta.

Liderii recunosc, de asemenea, dificultăţile specifice cu care se confruntă ţările din Africa şi micile state insulare în curs de dezvoltare, reflectând o recunoaştere tot mai mare a faptului că chiar şi unele ţări cu venituri medii ar putea avea nevoie de reducerea datoriilor ca urmare a pandemiei.

Dornici de a fi mai bine pregătiţi pentru orice potenţială următoare pandemie care ar putea apărea, liderii G20 au declarat, de asemenea, că se vor angaja "să promoveze pregătirea, prevenirea, detectarea şi răspunsul la pandemie la nivel mondial" şi "la schimbul continuu de date transparente standardizate, şi de informaţii".

În timp ce democratul Joe Biden - un multilateralist recunoscut - se pregăteşte să-l înlocuiască pe Donald Trump în funcţia de preşedinte american peste două luni, declaraţia G20 adoptă un ton mai îndrăzneţ referitor la comerţul internaţional, schimbările climatice şi rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Trump, care a favorizat acordurile bilaterale, a redus sprijinul pentru instituţiile multilaterale, cum ar fi Organizaţia Mondială a Comerţului, iar în acest an a ameninţat că renunţă la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu excepţia cazului în care aceasta va fi reformată. Administraţia sa a blocat anterior referirile la schimbările climatice din comunicatele G20.

"Sprijinirea sistemului de tranzacţionare multilateral este acum mai importantă ca oricând. Ne străduim să asigurăm un mediu comercial şi de investiţii liber, corect, inclusiv, nediscriminatoriu, transparent, previzibil şi stabil şi să menţinem pieţele deschise ", afirmă proiectul de declaraţie.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus