Stiri de ultima ora

Lege promulgată! Tractoarele și combinele agricole trebuie omologate și înmatriculate la RAR!

Lege promulgată! Tractoarele și combinele agricole trebuie omologate și înmatriculate la RAR!
Economic
Lege promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, privind condițiile în care utilajele agricole pot fi înmatriculate în România. Șeful statului a semnat vineri, 20 noiembrie, Decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.

Președintele României a dat undă verde actului normativ adoptat de deputații din Parlamentul României  la votul de marți, 27 octombrie, câdn s-au votat și eliberarea cărții de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România. Este vorba, mai exact, despre un proiect de lege inițiat de către UDMR de modificare a Ordonanței nr. 78/2000 și care a for aprobat la votul final din Parlament.

Ordonanța nr. 78/2000 cu modificările ulterioare prevede, la articolul 1, alin. 1 că ”Vehiculele rutiere pot fi comercializate, înmatriculate sau înregistrate în România numai după omologarea și certificarea autenticității acestora, după caz, de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», denumită în continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”.

Se introduce definiția vehiculului rutier lent

Deputații au introdus în lista de excepții o categorie nouă, cea a vehiculelor lente. În proiectul adoptat, vehicul rutier lent este „vehiculul antrenat de un motor încorporat şi care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h”. Conform inițiatorilor, această categorie de vehicule este tot mai prezentă este deja legiferată în alte state, incluzând soluții eco-friendly, precum și soluții de transport avansate cu vehicule electrice care reduc poluarea.

Omologarea nu este obligatorie, la acest moment pentru utilajele care au fost omologate comunitar, cele care au fost înmatriculate ultima dată într-un stat membru al Uniunii Europene și pentru cele care nu au suferit modificări constructive în raport cu datele înscrise în certificatul de înmatriculare.

În plus la acest excepții, deputații au votat marți și alte două situații excepționale. Astfel, se introduc în legislație următoarele două articole:

Conform adevarul.ro , iată lista vehiculelor lente care trebuie înmatriculate la RAR:

1. Autocositoare 2. Autoexcavator (excavator pe autoşasiu) 3. Autogreder 4. Autoscreper 5. Autostivuitor 6. Buldozer pe pneuri 7. Combină agricolă pentru recoltat cereale sau furaje 8. Compactor autopropulsat 9. Electrocar cu echipamente: sudură, grup electrogen, pompă etc. 10. Excavator cu racleţi pentru săpat şanţuri 11. Excavator cu rotor pentru săpat şanţuri 12. Excavator pe pneuri 13. Freză autopropulsată pentru canale 14. Freză autopropulsată pentru pământ stabilizat 15. Freză rutieră 16. Încărcător cu o cupă pe pneuri 17. Instalaţie autopropulsată de sortare-concasare 18. Macara cu greifer 19. Macara mobilă pe pneuri 20. Macara turn autopropulsată 21. Maşină autopropulsată multifuncţională pentru lucrări de terasamente 22. Maşină autopropulsată pentru construcţia şi întreţinerea drumurilor 23. Maşină autopropulsată pentru decopertarea îmbrăcămintei asfaltice la drumuri 24. Maşină autopropulsată pentru finisarea drumurilor 25. Maşină autopropulsată pentru forat 26. Maşină autopropulsată pentru turnat asfalt 27. Plug de zăpadă autopropulsat 28. Şasiu autopropulsat cu ferăstrău pentru tăiat lemn 29. Tractor pe pneuri 30. Troliu autopropulsat 31. Utilaj multifuncţional pentru întreţinerea drumurilor 32. Vehicul de pompieri pentru derularea furtunurilor de apă 33. Vehicul pentru măcinat şi compactat deşeuri 34. Vehicul pentru marcarea drumurilor 35. Vehicul pentru tăiat şi compactat deşeuri.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare documentul trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus