Stiri de ultima ora

Lansările în spaţiu au depăşit demult sfera agenţiilor guvernamentale cu fonduri nelimitate, iar firme private concurează pentru transport cât mai ieftin, turism spaţial şi minerit pe asteroizi

Lansările în spaţiu au depăşit demult sfera agenţiilor guvernamentale cu fonduri nelimitate, iar firme private concurează pentru transport cât mai ieftin, turism spaţial şi minerit pe asteroizi
Economic
Lansările în spaţiu au depăşit demult sfera agenţiilor guvernamentale cu fonduri nelimitate, iar firme private concurează pentru transport cât mai ieftin, turism spaţial şi minerit pe asteroizi

03.05.2021, 17:53

♦ Proiectele pentru transportul comercial în spaţiu atrag finanţare record pe o piaţă în creştere accelerată ale cărei baze le-a pus compania SpaceX a lui Elon Musk.

Toate marile puteri au acum propriile sisteme de sateliţi de geopoziţionare. Dacă planurile Rusiei şi Chinei au succes, pământenii vor avea o staţie de cercetare pe lună şi încă două staţii spaţiale pe orbită, în loc de doar una, cea internaţională. Ţări emergente precum Turcia şi India au programe de cucerire a spaţiului, cu planuri de a lansa rachete şi de a crea constelaţii întregi de sateliţi de comunicaţii şi militari.

Lansările în spaţiu au depăşit demult sfera agenţiilor guvernamentale cu fonduri nelimitate, iar firme private concurează pentru transport cât mai ieftin, turism spaţial şi minerit pe asteroizi.

Cursa pentru cucerirea spaţiului s-a intensificat atât de mult încât pentru unii a căpătat dimensiuni înspăimântătoare. Însă investitorii deocamdată profită. Criza de pe Pământ i-a făcut să-şi îndrepte ochii spre cer. Proiectele pentru transportul comercial în spaţiu atrag finanţare record pe o piaţă în creştere accelerată ale cărei baze le-a pus compania SpaceX a lui Elon Musk.

„Credem că suntem la un punct de cotitură“, spune James Bruegger, strateg la Seraphim Capital, un fond specializat pe investiţii spaţiale. „Este incredibil că de când lumea a fost lovită de COVID-19, finanţarea privată în spaţiu s-a dublat. A ajuns la un nivel uimitor şi arată că pieţele de capital privat chiar înţeleg spaţiul.“ Afacerile dedicate pot găsi bani pe bursă de la investitori prin  companii de achiziţii cu scop special (Spacs). În intervalul de 12 luni încheiat pe 31 martie au fost anunţate 11 Spacs-uri „spaţiale“, acestea angajându-se la investiţii de peste şapte miliarde de dolari în sector. Tranzacţiile au evaluat la multe miliarde de dolari companii de pionierat precum Rocket Labs, din Canada şi care vrea să-şi facă loc pe piaţa lansărilor, şi Spire Global, un grup de date spaţiale. Spacs-urile oferă nou-veniţilor capitalul pe termen lung de care aceştia au nevoie pentru a creşte. 

Mark Boggett, executivul de la Seraphim, spune că activitatea acestui gen de investitori este un semn că „există mult mai multă încredere“. Cu toate acestea, multe start-up-uri spaţiale încă nu au dovedit că îşi pot face afacerile profitabile, iar unii critici îşi amintesc de prăbuşirile răsunătoare ale unor companii precum Iridium, GlobalStar şi Teledesic în urmă cu două decenii. Chiar şi OneWeb a fost forţat să se protejeze de creditori sub legea falimentului anul trecut, după ce a rămas fără bani pentru a-şi finanţa planul ambiţios de a lansa o megaconstelaţie care furnizează servicii de internet de mare viteză, cu latenţă redusă, de pe orbita Pământului. Însă economia spaţială evoluează rapid datorită sateliţilor mai mici şi mai ieftini şi rachetelor reutilizabile de genul celor ale SpaceX.

OneWeb a primit un impuls substanţial săptăm‚na trecută c‚nd operatorul de sateliţi Eutelsat a anunţat că va plăti 550 de milioane de dolari pentru o participaţie de 24% la furnizorul de bandă largă prin satelit. Serafim prezice că finanţarea de risc pentru start-up-urile spaţiale se va dubla în prima jumătate a anului 2021 faţă de prima jumătate a anului 2020. Aceasta ar putea include finanţare suplimentară pentru OneWeb. Printre cei care au găsit noi investitori s-au numărat ABL Space Systems, companie de lansare cu racheter care a obţinut finanţări de 170 de milioane de dolari în primul trimestru, şi Axiom Space, o companie de logistică care a str‚ns 130 de milioane de dolari. Aproximativ 68 de oferte au fost finalizate în primul trimestru, în creştere faţă de 62 în ultimul trimestru al anului 2020 şi cel mai ridicat nivel de până acum. Departe de a fi începători, cei mai bogaţi oameni ai lumii, Elon Musk şi Jeff Bezos concurează în propria cursă spaţială, ţinta fiind un contract deosebit de bănos cu NASA pentru construirea unei nave spaţiale care să transporte astronauţi pe Lună. Musk are deocamdată avantajele de parta sa. Bezos, fondatorul Amazon.com, concurează prin Blue Origin. În foruri mai înalte, China a lansat recent primul modul al propriei staţii spaţiale, „Palatul ceresc“. Şi Rusia intenţionează să se retragă din proiectul ISS (Staţia Spaţială Internaţională) şi să-şi constriască propria staţie orbitală. Iar China şi Rusia au prezentat zilele trecute planuri pentru construirea unei staţii pe Lună. Pentru unii, acest lucru înseamnă că marile puteri se pregătesc de un nou război rece, de data aceasta dus în spaţiu.
www.zf.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus