Stiri de ultima ora

Iohannis: UE ne va tăia 3 miliarde de euro, dacă majorarea pensiilor cu 40% intră în vigoare

Iohannis: UE ne va tăia 3 miliarde de euro, dacă majorarea pensiilor cu 40% intră în vigoare
Economic
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, dacă rectificarea bugetară adoptată marţi de Parlament intră în vigoare, Comisia Europeană va tăia 3 miliarde de euro din fondurile destinate României. „Trebuie să aşteptăm momentul prielnic, acum nu este”, a spus şeful statutul despre majorarea cu 40% a pensiilor.

Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri dacă este posibil ca România să piardă fonduri europene şi să fie retrogradată de agenţiile de rating, în cazul în care intră în vigoare modificările aduse marţi de Parlament la rectificarea bugetară, printre care creşterea cu 40% a pensiilor, în loc de 14%, şi majorarea salariilor profesorilor.

„Din păcate ambele scenarii sunt posibile. Nu sunt doar avertismente, ci şi discuţii cu înalţi responsabili din Comisia Europeană care ne-au spus că dacă rectificarea intră în vigoare ni se taie 3 miliarde de euro din fonduri pentru că încălcăm tratate. Agenţiile de rating cu siguranţă vor schimba ratingul de ţară în mult mai rău. Nu mai vorbim de faptul că pentru cheltuieli nu există bani. E un scenariu de groază”, a spus preşedintele.

Întrebat dacă va promulga legea adoptată marţi de Parlament privind majorarea pensiilor şi a salariilor profesorilor, Klaus Iohannis a spus că nu este momentul prielnic.

„Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile şi salariile profesorilor. Subnt lucruri pe care şi eu mi le doresc, şi guvernul şi le doreşte. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ţinem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în criză economică şi bugetul este sub presiune. PSD a împovărat bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB. Acest spaţiu fiscal nu există, ar trebui să luăm bani din altă parte, dar de peste tot banii au fost reduşi la minim. Chiar dacă ne dorim ca aceste creşteri să intre în vigoare, trebuie să aşteptăm momentul prielnic. Acum nu este”, a declarat preşedintele.

Întrebat dacă se poate ajunge la o guvernare cu FMI şi creşteri de taxe, dacă majorarea pensiilor intră în vigoare, Klaus Iohannis a răspuns că Guvernul tocmai acest lucru vrea să evite, dorind o creştere economică sănătoasă. „Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI”, a spus preşedintele.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus