Stiri de ultima ora

INTERVIU CU IONEL BLĂNCULESCU: "Criza economică generată de Covid-19 va dura până în 2023"

INTERVIU CU IONEL BLĂNCULESCU: Criza economică generată de Covid-19 va dura până în 2023
Economic
Aproximativ 20% din ceea ce înseamnă acum companii şi sectoare de activitate vor dis­părea şi vor apărea în locul acestora afaceri noi, toate ancorate în noua normalitate, adică per total rezultatul crizei economice 2020-2023 va fi mai mult pozitiv decât negativ, este de părere consultantul economic Ionel Blănculescu. Domnia sa ne-a spus, în­tr-un interviu, că 2020-2023 este perioada de criză economică generată de pandemia de Covid-19.

Reporter: Cum caracterizaţi anul care tocmai s-a încheiat, din punct de vedere economic?

Ionel Blănculescu: 2020 a fost un an foarte greu, incert şi impredictibil din toate punctele de vedere, un an al supravieţuirii economice.

Reporter: Cât de puternică va fi criza economică produsă de pandemie?

Ionel Blănculescu: 2020-2023 este perioada de criză economică generată de pandemia Covid-19, 2024 fiind an de tranziţie la noua normalitate, deoarece nu se va mai reveni la ceea ce a fost înainte de actuala criză. Nouă normalitate va fi generată de pătrunderea în forţă şi viteză a înaltei tehnologii în toate sectoarele economice, proces în care ne aflăm în prezent. Anticipez că aproximativ 20% din ceea ce înseamnă acum companii şi sectoare de activitate vor dispărea şi vor apărea în locul acestora afaceri noi, toate ancorate în noua normalitate, adică per total rezultatul crizei economice 2020-2023 va fi mai mult pozitiv decât negativ. Sectoarele cele mai afectate, în afară de cele deja devenite tradiţionale - HoReCa, turismul - vor fi cele din Industrie, în special industria transporturilor şi tot ce este legat de orizontala acesteia şi industria grea.

Reporter: Ce strategie a abordat anul acesta mediul de afaceri pentru a trece mai uşor prin criza sanitară?

Ionel Blănculescu: Având experienţa crizei economice globale din 2008-2010, în prima fază mediul de afaceri s-a contractat, încercând să-şi protejeze resursele, astfel încât să poată traversa perioada. După acest prim moment, mediul economic înţelegând că noua normalitate va fi dată de absorbţia înaltei tehnologii, a trecut la includerea Inteligenţei Artificiale, digitalizării etc, în propria activitate, proces aflat în plină desfăşurare, la inovare şi adaptare la noua realitate.

Aş putea spune că mediul de afaceri a reacţionat prompt şi corect la actuala criză, urmând să-şi revină în perspectiva viitorilor trei ani, însă foarte mult adaptat la noua normalitate/realitate.

Reporter: Ce strategie aţi luat dumneavoastră, în calitate de consultant?

Ionel Blănculescu: Având deja experienţa anterioarei crize globale, anticipând deja anumite mişcări ale mediului economic, am prevăzut că într-o perioadă de 8-10 luni de la declanşarea crizei - 15.03.2020 - companiile vor intra în vâltoarea crizei şi vor avea nevoie de sprijin. Astfel, am creat un nou instrument de salvare parţială/totală a afacerilor - Business Recovery Operations (BRO).

Cred că anul 2021 va fi anul unor astfel de operaţiuni, la care să apeleze companiile responsabile, afectate de noua situaţie, dat fiind gravitatea şi efectele economico-financiare negative ale primului an de criză - 2020.

Reporter: În această perioadă, cum a evoluat cererea pe partea de consultanţă?

Ionel Blănculescu: Consultanţa este un domeniu extrem de selectiv, clienţii apelând la acele companii în care au încredere. Încrederea este unul dintre cele mai importante active pe care le deţinem în domeniul consultanţei în afaceri. Domeniul de interes al companiilor client este strâns legat de obţinerea de finanţări, coroborat cu operaţiuni de consolidare şi extindere activităţi.

Reporter: Care este reţeta unei afaceri de succes în actualul context?

Ionel Blănculescu: Orientarea spre domenii care au tangenţă cu Înalta Tehnologie, Sănătatea, Pharma şi adaptarea la acestea.

Reporter: Cum caracterizaţi măsurile luate de guvern pentru susţinerea mediului de afaceri şi ce alte măsuri economice şi fiscale consideraţi că ar mai fi necesare?

Ionel Blănculescu: Măsurile luate au fost corespunzătoare, la nivel mediu. Orice măsură legată de reducerea poverii fiscale la nivel de companii, mai multă transparenţă şi coerentă în domeniul investiţiilor publice, introducera Parteneriatului Public Privat - o fata morgana permanentă a economiei româneşti - ar fi binevenite.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, domeniile câştigătoare şi care sunt cele pierzătoare în urma crizei sanitare pe care o traversăm?

Ionel Blănculescu: Domeniile câştigătoare sunt sănătatea, farma, high tech, retailul, curieratul, mediul online, iar cele pierzătoare - transporturile, în special aeriene şi maritime, turismul, HoReCa, industria grea, metalurgia, petrolul şi infrastructura asociată.

Reporter: Care credeţi că sunt avantajele/dezavantajele digitalizarii forţate de anul trecut?

Ionel Blănculescu: Avantajele sunt categorice, totale, iar dezavantajele la fel - legate de cybersecurity. Odată cu digitalizarea forţată, creşte şi probabilitatea atacurilor cibernetice, cu daune potenţial majore şi şomajul vremelnic, până la reconversia forţei de muncă eliberată de introducerea înaltei tehnologii, anticipată astăzi la 80 de milioane de lucrători, cifra fiind stabilită înainte de actuala criză sanitară, în forţa de muncă super calificată.

Reporter: Care sunt estimările dumneavoastră legate de evoluţia mediului de afaceri în 2021?

Ionel Blănculescu: Nu putem vorbi despre o evoluţie la nivelul anului 2021, ci de supravieţuire, vom cauta atingerea unui platou, în termenii folosiţi de medici în definirea stabilizării situaţiei infectărilor. Altfel spus, mediul de afaceri va încerca stabilizarea situaţiei lui economice. Va apărea şi rezultatul nefast al crizei anului 2020, adică falimente sau situaţii asociate acestuia.

Reporter: Cum apreciaţi că va evolua economia în acest an?

Ionel Blănculescu: Dificil, va fi un an de adaptare la noua normalitate/realitate. Companiile care vor reuşi, vor merge mai departe, celelalte vor sucomba, din nefericire.

Depinde în foarte mare măsură de rezistenţa la schimbare, companiile care vor da dovadă şi de cea mai mică rezistenţă la aceasta vor fi trase pe linia secundară, cu efecte dintre cele mai nefaste asupra situaţiilor lor financiare.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus