Stiri de ultima ora

INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor cred că alimentele se vor ieftini după reducerea TVA

INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor cred că alimentele se vor ieftini după reducerea TVA
Economic
Unu din trei români cred că alimentele nu se vor ieftini deloc după reducerea TVA FOTO Adevărul

Aproape 60% din români se aşteaptă ca preţurile alimentelor şi ale băuturilor nealcoolice să fie mai mici după reducerea TVA de la 24% la 9% începând cu 1 iunie, respectându-se integral sau parţial scăderea taxei, relevă barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul“.

Majoritatea românilor consideră că reducerea TVA la alimente şi la băuturi nealcoolice de la 24% la 9%, începând cu 1 iunie, este o măsură bună pentru ei personal (83,8%) şi pentru economie în general (78,2%), în timp ce mai puţin de 6% din ei cred că decizia fiscală nu va aduce beneficii nici lor, nici economiei, arată rezultatele sondajului „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research în perioada 23-30 aprilie. 

Sondajul s-a realizat pe un eşantion de 1.085 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, cu o eroare maximă admisă a datelor de ±3%, la un grad de încredere de 95%, chestionarele fiind aplicate în 40 de judeţe şi Bucureşti (77 de localităţi). 

De asemenea, 34,5% din respondenţi consideră că taxe şi impozite mai mici înseamnă mai puţini bani pentru sănătate, educaţie şi infrastructură, în timp ce 38,8% din ei nu cred acest lucru. 

57% din români cred că preţurilor alimentelor şi ale băuturilor nealcoolice vor scădea de la 1 iunie, respectându-se integral (19,3%) sau parţial (37,7%) reducerea TVA de la 24% la 9%. Totuşi, unu din trei români (32,8%) se aşteaptă ca preţurile să nu scadă deloc după reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată, mai arată rezultatele sondajului.

Etapa de culegere a datelor pentru acest sondaj s-a încheiat pe 30 aprilie şi nu a acoperit ultimele evoluţii care par a indica o temperare a suspiciunilor potrivit cărora marile lanţuri de magazine ar creşte artificial preţurile înainte de reducerea TVA. Între timp, după o serie de discuţii dintre reprezentanţii Guvernului şi ai marilor retaileri, unele lanţuri au anunţat chiar o îngheţare a preţurilor.  

Peste 60% din respondenţii sondajului preferă reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% în locul unei scăderi a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, 28,9% - contrariul, iar 9,2% - nu au răspuns sau au spus că nu ştiu răspunsul. 

Românul: „Mi-am plătit mereu taxele şi impozitele“

Peste 90% din români susţin că şi-au plătit întotdeauna taxele şi impozitele şi doar 6,2% admit că nu au făcut acest lucru, însă numai 16,4% din români consideră că toată lumea îşi plăteşte în mod corect taxele, în timp ce 72,6% nu cred acest lucru. Statul trebuie să-i sancţioneze la fel pe toţi cetăţenii care nu îşi plătesc taxele, indiferent dacă au venituri mai mari sau mai mici, consideră 61,8% din români, în timp ce 32,6% cred că statul trebuie să fie mai blând cu cei cu venituri mici care nu îşi achită taxele, relevă rezultatele sondajului realizat de INSCOP Research.      

De asemenea, 66,6% din respondenţi consideră că statul trebuie să aplice aceleaşi sancţiuni tuturor firmelor care nu-şi achită taxele, indiferent de dimensiunea acestora, în timp ce 26,4% au răspuns că statul trebuie să fie mai blând cu firmele mici. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus