Stiri de ultima ora

Industria construcţiilor din România pare blocată în era analog, atrag atenţia reprezentanţii Sixense România

Industria construcţiilor din România pare blocată în era analog, atrag atenţia reprezentanţii Sixense România
Economic
Industria construcţiilor din România pare blocată într-o eră analog, în condiţiile în care se discută despre digitalizare şi tehnologizare pentru orice alt domeniu, atrag atenţia reprezentanţii Sixense România, companie care s-a implicat în monitorizarea geotehnică şi structurală a unor proiecte, precum Podul de la Agigea, Stadionul Arcul de Triumf sau secţiuni din Magistralele 4 şi 5 de metrou.

Potrivit sursei citate, faptul că bugetarea, în cadrul proiectelor mici, medii şi mari, este orientată într-o proporţie foarte mare spre stadiile de execuţie demonstrează lacunele segmentului, în sensul în care nu există încă o maturitate în planificarea bugetelor, ci o tendinţă nedreaptă de a dezvolta în continuare după principiul "ieftin şi bun".

"Reamintim că o bugetare corectă şi o planificare orientată spre rezultate calitative sunt esenţiale pentru a obţine costuri mai reduse în exploatare şi pentru a crea o infrastructură sănătoasă. Este absolut imperioasă o colaborare mai strânsă între toţi cei implicaţi în realizarea unui proiect de infrastructură (...) Din păcate, vedem de prea multe ori situaţii în care lipseşte o mentalitate orientată înspre binele proiectului şi înspre a genera valoare împreună. Selectarea cu atenţie a celor care participă în procesul de licitaţii şi aplicarea unor filtre şi criterii calitative în alegerea companiilor câştigătoare sunt două lucruri care ar mişca proiectele viitoare în direcţia potrivită. Este nevoie de o schimbare reală în ceea ce priveşte calitatea serviciilor de specialitate atât în etapele premergătoare ale unui proiect, cât şi în etapa post-implementare (exploatare). În concluzie, este foarte important ca cei care sunt direct implicaţi în elaborarea strategiilor pentru proiecte de dezvoltare, fie că vorbim despre domeniul rutier, feroviar, aeroportuar sau hidrotehnic, să înţeleagă totalitatea factorilor care acţionează asupra proiectelor, să devină familiarizaţi cu toate tehnologiile inovatoare din domeniile lor de activitate, să fie încurajaţi să depăşească pragurile sau limitările pe care le au şi să redevină un vârf de lance în conceptul de dezvoltare durabilă şi smart", se notează în document.

În viziunea reprezentanţilor Sixense România, este nevoie de claritate şi de cunoaşterea unei strategii naţionale în acest sens. "Într-o lume digitalizată, industria construcţiilor pare blocată într-o eră analog", susţin reprezentanţii companiei.

Conform unui studiu Deloitte din 2019, în timp ce toate industriile importante alocă 3,5% din încasări tehnologizării, industria de construcţii alocă, în medie, doar 1,2%. Ca urmare, productivitatea sectorului de construcţii a crescut cu doar 5%, în ultimii 20 de ani, faţă de 25% cât s-a consemnat în domeniile importante.

Scrisoare deschisă semnată de către reprezentanţii Sixense România este adresată ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Cseke Attila, şi ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian-Sergiu Teleman.

Sixense România este parte a Sixense Group şi oferă tehnologii de instrumentare şi monitorizare a riscurilor structurale şi geotehnice asociate şantierelor, precum şi inginerie specializată pentru diagnosticarea, protecţia şi întreţinerea activelor (asset management) şi platforme informatice digitale.

Printre proiectele din portofoliul Sixense România se află: Prima secţiune - Linia de Metrou 5 Bucureşti (monitorizare geotehnică şi structurală), Tunelele Daneş şi Sighişoara (monitorizare geotehnică şi structurală), Linia de metrou 4 Bucureşti (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviaţiei Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Ţiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică şi structurală).
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus