Stiri de ultima ora

Iașiul, un viitor Cluj? Capitala Moldovei crește rapid

Iașiul, un viitor Cluj? Capitala Moldovei crește rapid
Economic
Dacă o ține tot așa, Iașiul ar putea deveni unul dintre centrele economice majore ale țării.

La 1 ianuarie 2017, aveau domiciliul oficial în Iaşi aproape 369.000 de persoane, cu 5.500 mai mult decât cu un an în urmă şi cu 35.000 (adică peste 10%) mai mult decât la începutul lui 2012. În aceeaşi perioadă, populaţia Clujului a crescut cu doar 0,5%, cea a Braşovului, a Galaţiului şi a Timişoarei a scăzut cu aproape 1%, cea a Constanţei şi Craiovei cu 2%, iar cea a Capitalei s-a redus cu nu mai puţin de 55.000 de persoane (circa 2,5% din total).

În acelaşi interval, populaţia judeţului Iaşi a crescut cu 62.000 de persoane (respectiv 7%), asta în timp ce în Timiş s-a majorat cu 13.000 de persoane, în Cluj cu 10.000 de persoane şi în Braşov cu 4.000, iar cea a judeţelor Constanţa, Galaţi şi Dolj s-a redus cu 2.000, 9.000 şi respectiv 18.000 de persoane. Doar Ilfovul s-a mişcat mai bine decât Iaşiul la acest capitol, cu o creştere de 67.000 de locuitori (respectiv 20%) între 2012 şi 2017.

Cum se explică această evoluţie ieşită din tipare? Unii spun că este vorba de cetăţeni moldoveni care, pentru a obţine cetăţenia română, îşi stabilesc domiciliul de formă la diverse adrese din municipiu. Totuşi, deşi Autoritatea pentru Cetăţenie are oficii teritoriale şi în Galaţi şi în Suceava, acolo nu a fost înregistrat acelaşi fenomen, ci dimpotrivă.

PIB în creştere

00:49 00:23 Orice s-ar întâmpla, nu îţi strica telefonul iPhone X- reparaţiile vor costa mai mult decât telefonul

Aşa că motivele ar putea fi altele. În primul rând, Iaşiul a fost şi rămâne unul dintre cele mai mari centre universitare ale ţării, astfel încât o parte din cei care vin la facultate aici nu se mai întorc în localităţile de domiciliu. În al doilea rând, oraşul şi zonele limitrofe au reuşit să se contureze treptat ca un pol de dezvoltare într-o regiune caracterizată mai degrabă prin şomaj, lipsă de investiţii şi depopulare. Nu trebuie uitat că în imediata vecinătate se află două dintre cele mai sărace judeţe din România, Vaslui şi Botoşani, alte două judeţe relativ sărace (Neamţ şi Suceava), dar şi Republica Moldova. Ceea ce nu face decât să crească atractivitatea oraşului de pe Bahlui. 

Ipoteza este susţinută de statisticile economice. Astfel, potrivit calculelor Comisiei Naţionale de Prognoză, produsul intern brut pe cap de locuitor la nivelul judeţului va ajunge în 2017 la 7.166 de euro, mult atât peste nivelurile de 4.200-5.300 de euro înregistrate în judeţele învecinate, cât şi peste cele înregistrate în alte părţi ale ţării. Mai exact, Iaşiul se situează anul acesta pe poziţia a 17-a la PIB per capita, imediat după Mureş şi Dolj şi deasupra unor judeţe precum Satu Mare, Maramureş, Galaţi sau Dâmboviţa.

Salarii tot mai mari

Schimbările economice din ultima vreme se văd şi în alţi indicatori. Cifra de afaceri din industria judeţeană, de pildă, a crescut cu 13% în primele şapte luni comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2016. Exporturile au crescut şi ele cu şase procente în primele cinci luni ale anului (până la 367 de milioane de euro), iar salariul mediu net a ajuns anul acesta, în iulie, la 2.286 de lei la nivelul judeţului, încă sub media naţională de 2.391 de lei. Cu toate acestea, Iaşiul se situa din acest punct de vedere pe locul şase în ţară, după Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Argeş. Asta în timp ce rata şomajului, deşi încă puţin peste media naţională (4,43% la finele lui august), este în continuă scădere.

Nici nu e de mirare, având în vedere că tot mai mulţi investitori străini se arată interesaţi de zonă. În vara acestui an, s-a vorbit că una dintre locaţiile analizate de Bosch în Europa pentru o nouă fabrică de maşini de spălat era comuna Miroslava, lângă Iaşi. Dacă s-ar concretiza, investiţia s-ar putea ridica la 200 de milioane de euro şi ar putea duce la apariţia a 2.000 de noi locuri de muncă. Tot la Miroslava, americanii de la Delphi au investit, între 2009 şi 2011, 155 de milioane de euro într-o unitate de producţie a componentelor auto cu 2.000 de angajaţi. Mai aproape de noi, în primăvara acestui an, grupul german Preh, activ tot în zona de automotive, a deschis la Iaşi o reprezentanţă cu peste 50 de angajaţi. Tot 50 de angajaţi are şi centrul de servicii IT deschis tot în primăvară de grupul american 3Pillar Global în oraşul de pe Bahlui.
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus